Oppositionen enig om servicekontoren

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-03-29

”De rödgröna har räddat servicekontoren”, deklarerade Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson efter dagens möte i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Det finns en majoritet för kravet att regeringen ska ge Försäkringskassan förutsättningar att behålla kontoren, säger Wiwi-Anne Johansson till ST Press.

Försäkringskassan har på grund av sparkrav beslutat att lägga ned samtliga lokala servicekontor. Det handlar om cirka 20 egna kontor och ett hundratal kontor som drivs tillsammans med Skatteverket. Försäkringskassans anslag minskar med totalt 600 miljoner kronor till 2013.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är starkt kritiska till nedläggningen. Servicekontoren hade 2,7 miljoner besökare förra året, framhåller de i ett pressmeddelande. Det personliga mötet är särskilt viktigt för personer med funktionsnedsättningar och för dem som inte har svenska som modersmål, säger de. Men även andra grupper besöker kontoren.

Dessutom kan Försäkringskassans nedläggning göra det svårare för Skatteverket att behålla sin service till allmänheten.

De rödgröna väckte på dagens möte i socialförsäkringsutskottet frågan om ett så kallat utskottsinitiativ för att rädda kontoren. Frågan bordlades visserligen till nästa tisdag, men Wiwi-Anne Johansson (V) anser att det ändå är klart att det finns en majoritet för initiativet.

De rödgröna fick under mötet ett uttryckligt stöd från Sveridedemokraterna, säger hon, och anledningen till att ärendet bordlades en vecka var att regeringspartierna ville ha mer information från Försäkringskassan.

– Det blir ännu bättre om vi får ett enhälligt beslut, säger Wiwi-Anne Johansson. Och regeringen har ju möjlighet att agera redan på regeringssammanträdet på torsdag.

STs avdelningsordförande på Försäkringskassan, Siv Norlin, säger att det vore det bästa tänkbara om kassan får resurser som gör det möjligt att behålla kontoren.

– Det viktiga är att det inte bara blir ett påbud om att man måste upprätthålla kontoren utan att man får mer pengar. Det skulle få andra konsekvenser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA