Omlokalisering lättare för större myndigheter

C-UPPSATS2006-05-09

Konsekvenserna av en omlokalisering beror på myndighetens storlek. Det visar en aktuell uppsats. Stora myndigheter klarar flytten bättre än små. Små myndigheter mår bättre av att flyttas i sin helhet.

Av:  Eva Ekelöf

Ser man till kompetensen och organisationen klarar stora myndigheter flytten bättre, visar studien. Dels av ekonomiska skäl – de har större marginaler – dels på grund av olika organisatoriska förutsättningar. Stora myndigheter har lättare för att omplacera personal som inte följer med.

Svårt ersätta specialister

– På mindre myndigheter finns en större andel anställda med högt driven specialistkompetens. Den kan vara svår att ersätta, som till exempel Riksantikvarieämbetets konservatorer. Större myndigheter har fler anställda med generell kompetens, säger Jenny Magneryd.

Hon har tillsammans med Carina Brännström skrivit en uppsats på C-nivå vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.

För lite information

I uppsatsen undersöker författarna hur kompetensen, organisationskulturen och personalen i tio myndigheter påverkas av flytten. De intervjuade anställda, främst på chefsnivå.

Genomgående ans er de anställda att de fick lite information om flytten. Det har orsakat en hel del upprördhet. Det fanns inget annat att göra än att rätta in sig i ledet.

Det intressanta är hur beslutet har tagits och hur det utförts, enligt författarna.

– Regeringen borde tagit större hänsyn till myndigheten som organisation, med allt vad det innebär av personal och verksamhet, anser Jenny Magneryd.

Regeringen detaljstyrde

Regeringen gick i vissa fall in i myndigheterna och beslöt vilka delar som skulle flyttas.

– Det var ett olyckligt sätt att splittra väl fungerande organisationer. I stället borde myndigheten själv fått bestämma detta. Många myndigheter har en speciell kompetens som är svår att ersätta.

Det hade därför varit smidigare om fler personer på större myndigheter flyttats, i stället för många på små myndigheter.

Omlokaliseringarna kostar mycket pengar och stora myndigheter har resurser som mindre saknar, konstaterar uppsatsförfattarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA