Oro när finansieringen dröjer
Omlokaliseringen av statliga myndigheter är i full gång. Men flera av generaldirektörerna oroar sig för finansieringen. »Får vi inget besked tvärnitar vi rekryteringen«, säger Kjell Dahlström på Sika.
Att flytta statliga jobb kostar pengar. Det har redan lett till nedskärningar i verksamheten på flera av de berörda myndigheterna.
Sika, Statens institut för kommunikationsanalys, är en av de myndigheter som ska omlokaliseras i sin helhet. Senast i april 2007 ska 30 tjänster ha flyttats från Stockholm till Östersund. Bara generaldirektören själv, Kjell Dahlström, följer med från Stockholm. De övriga har redan fått nya jobb, enligt generaldirektören.
Kostnaderna för flytten uppskattas till 25 miljoner kronor. 15 miljoner kronor behövs under flyttåret 2007.
– Vi har begärt extrapengar från regeringen och det sägs att vi ska få svar i höst. Men det är ju valår så jag har svårt att tänka mig att vi får något besked, säger Kjell Dahlström.
Vågar inte rekrytera mer
Rekryteringen i Östersund är i full gång.
– Men får vi inget besked om finansieringen vågar vi inte fortsätta med rekryteringen. Då blir vi 15 anställda i stället för 30, säger Kjell Dahlström.
Inte heller Sune Halvarsson, gd för Nutek, är särskilt optimistisk:
–Jag har inga förhoppningar om att få mer pengar. Vi har fått en anslagskredit, men den täcker inte kostnaderna, säger han.
38 tjänster ska föras över till Östersund under 2006. Myndigheten räknar med att flytten kostar cirka 30 miljoner kronor under fem år.
– Får vi inte mer pengar kan vi inte besätta tjänsterna i den takt vi ska och inte heller fullgöra verksamheten, säger Sune Halvarsson.
Även på Folkhälsoinstitutet görs bedömningen att rekryteringstakten, och därmed ambitionsnivån, blir lägre om myndigheten inte får extrapengar.
Flertalet av de myndigheter som ska omlokalisera verksamhet anser sig behöva extra tilldelning av pengar. Några, som Naturvårdsverket, Arbetslivsinstitutet, Riksantikvarieämbetet och Räddningsverket räknar med att klara sig genom att regeringen låter dem använda sitt anslagssparande eller beviljar en anslagskredit.
Neddragningar hotar
Mats Olsson, överdirektör vid Naturvårdsverket, har svårt att överblicka konsekvenserna om myndigheten inte får använda sitt anslagssparande. 2008 ska 60 tjänster vara flyttade från Stockholm till Östersund.
– Vårt sparande har redan lett till att planerat utvecklingsarbete inte har kunnat genomföras och att vi inte har kunnat tillsätta vakanser. Får vi inte behålla anslagssparandet blir det kanske neddragningar.
Även Institutet för tillväxtpolitiska studier har fått skjuta på utvecklingsprojekt för att klara flyttkostnaderna.
På Riksutställningar räknar man med att ökade kostnader för resor och transporter leder till en fördyring även på sikt. Verksamheten är redan reducerad på grund av flytten.
Skatteverket och Kronofogdemyndigheten är i stort sett redan klara med flytten av 170 tjänster till Östersund och Visby. De har fått kompensation för en del av kostnaderna och räknar med att klara av resten själva.
Svek mot nya orterna
STs ordförande Annette Carnhede säger att hon utgår från att myndigheterna får kompensation för sina kostnader.
– Annars blir det en backlash för dem som ska jobba på de nya orterna. I förlängningen blir det våra medlemmar som får bära hundhuvudet om servicen försämras. Det vore också ett svek mot de nya orterna.
Nu är STs uppgift att se till att alla får förutsättningar att utföra ett bra jobb och att arbetet får en flygande start, förklarar hon.
– Vi måste också bevaka att det finns tillräckligt med resurser i Trygghetsstiftelsen för dem som inte följer med till de nya orterna.
BUDGETEN
Myndigheternas begäran om extra medel blir en del av den vanliga budgetprocessen inför höstens budgetproposition, förklarar Claes Lindgren, departementsråd på finansdepartementet.
Det enda löftet till omlokaliseringsmyndigheterna är att flertalet ska få kompensation för särskilda pensionsersättningar enligt trygghetsavtalet.
I budgetpropositionen för 2006 står att regeringen avser att »noga följa utvecklingen av myndighetens ekonomiska situation så att verksamheten långsiktigt kan fungera med bibehållen kvalitet«.
Regeringens budgetproposition ska lämnas till riksdagen senast den 20 september varje år. Men blir det regeringsskifte är stoppdatum den 15 november.
Anslagssparande: Om en myndighet får kvar pengar från sitt årliga anslag kan den i normalfallet behålla tre procent av anslaget för kommande års verksamhet. Hur stor procentandel som kan sparas anger regeringen i sitt regleringsbrev till myndigheten.
Anslagskredit: Om en myndighet inte klarar verksamheten på det tilldelade anslaget kan den använda sig av en kredit som i normalfallet är tre procent av anslaget. Pengarna måste betalas tillbaka året därpå eller senare. Hur stor anslagskrediten är anges i regleringsbrevet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.