Omdiskuterad flexicurity

EU2007-09-14

EU-kommissionens inställning till anställningstrygghet får hård kritik i ett betänkande till Europaparlamentet. Enligt betänkandet har kommissionen en alltför snäv tolkning av begreppet flexicurity.

Betänkandet har presenterats för Europaparlamentets sysselsättningsutskott och säger att kommissionens syfte tycks vara att genomdriva långtgående avregleringar och prioritera arbetsgivarnas behov i stället för de anställdas.

Kommissionens syn på flexicurity (se faktaruta) kom fram i ett meddelande som publicerades i juni. Det har kritiserats av bland andra Europafacket och TCO.

Betänkandet till utskottet för sysselsättning och sociala frågor håller med om kritiken och reser flera skarpa invändningar. Bland annat anses i betänkandet att kommissionens grundläggande antagande att riskerna och fördelarna måste spridas bland arbetstagare med trygg anställning och dem som saknar detta är beklaglig. Betänkandet framhåller också att arbetsmarknadens parter måste vara med i processen.

Men enligt en tjänsteman vid Europakommissionen som ansvarar för arbetet med en gemensam syn på begreppet har Europafacket tolkat kommissionen fel, skriver TCO-tidningen:

– Vi säger inte att medlemsländerna borde ha mindre anställningsskyddslagstiftning. Vi tycker att det är viktigt att bedöma graden av anställningsskydd i förhållande till andra faktorer.

Enligt kommissionstjänstemannen är det ingen slump att den fackliga organisationsgraden är hög i de länder som enligt EU-kommissionens analys ligger nära flexicurityidealen; Danmark, Sverige, Finland och Nederländerna. Han tycker därför att facket borde fundera över om inte en av vinsterna med en flexicurity-inriktad arbetsmarknadspolitik kan bli att fler organiserar sig fackligt.

Flexicurity


Begreppet flexicurity bygger på en sammankoppling mellan flexibilitet och trygghet (security). Arbetsrätten ska utformas så att man både uppnår en flexibilitet i arbetskraften som gynnar företagen och därmed sysselsättningen, samtidigt som den ger den enskilde trygghet.

Europakommissionen förordar ett index för att jämföra EUs medlemsländer. I indexet ska ingår en serie variabler, där till exempel starkt anställningsskydd ger minuspoäng.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA