Olivia ska vända trenden

ST2004-02-11

ST minskade medlemsantalet med 835 under 2003 – om man bortser från samgåendet med FF. ST hoppas att den negativa trenden ska vända med hjälp av projektet Olivia.

Den sista december 2003 hade ST 96 883 medlemmar. Det är betydligt mer än 2002, vilket beror på att ST gick ihop med Försäkringsanställdas Förbund, FF, förra året och fick nära 15000 nya medlemmar.

Om man räknar bort det tillskottet är det dock fler som lämnat förbundet än som tillkommit. Till största delen handlar det om medlemmar som väljer att enbart vara med i a-kassan. Det gäller drygt 600 personer.

ST har också i viss mån förlorat medlemmar till Sacoförbund: 160 personer. Å andra sidan har 378 före detta Sekomedlemmar gått med i ST under 2003.

Under 2003 rekryterade ST 4 906 mya medlemmar, men förlorade samtidigt 5 875.

ST satsar nu på att förbättra medlemsrekryteringen på arbetsplatserna. I projektet Olivia får fem avdelningar stöd för att utveckla och pröva metoder för att vinna nya medlemmar. En av dem är avdelningen för försäkringskassan, ST-FK.

– Vi har naturligtvis arbetat med rekrytering förut också, men med Olivia har arbetet fått fart och blivit mer strukturerat, säger Gudrun Åhslund i ST-FKs avdelningsstyrelse.

Varje sektion har utsett rekryteringsansvariga, och dessa har ett eget nätverk. Rekryteringsfrågorna har en fast punkt på dagordningen vid möten i sektionsstyrelserna och tas upp vid möten med arbetsplatsombud.

Det är ett långsiktigt arbete, men Gudrun Åhslund kan notera en uppgång i organisationsgrad det senaste året, det vill säga andelen ST-anslutna på arbetsplatserna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA