Olikheter i asyldomar ska granskas

ASYL2006-11-07

Migrationsminister Tobias Billström (m) lovar att se över arbetet vid de nya migrationsdomstolarna. Det finns påfallande skillnader mellan domarna i de tre regionerna.

Av:  Mikael Silberstein

I förra numret rapporterade ST Press om hur olika de tre migrationsdomstolarna dömer. Asylsökande som överklagar ett beslut har dubbelt så stor chans att få beslutet ändrat i Malmö och Göteborg jämfört med i Stockholm.

Migrationsdomstolarna ersatte Utlänningsnämnden den 31 mars i år.

Nu påtalar Advokatsamfundet i ett brev till regeringen att det är mycket angeläget att skillnaderna analyseras.

Olyckligt och oacceptabelt

–Det är olyckligt och oacceptabelt om det är så att domstolarna har olika praxis och om skillnaderna är osakliga, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.

Advokatsamfundet anser också att den ökade öppenheten i domstolsförfarandet behöver utredas. Nu ska personuppgifter ska lämnas ut om det inte står klart att den asylsökande tar skada av att de blir offentliga.

–Det har blivit väldigt olyckligt för en del asylsökande. Det scenariot tänkte man nog inte på när det nya systemet byggdes upp, säger Anne Ramberg.

Även Amnesty har uttryckt farhågor för att öppenheten kan hota de asylsökandes säkerhet då det finns risk för att de utsätts för repressalier i sina hemländer.

Ordningen ses över nästa år

Tobias Billström lovar nu att den nya processordningen för migrationsdomstolarna ska ses över under nästa år.

–Men först förbereder justitiedepartementet översynen. Jag vill att sammansättningen i domstolarna ska analyseras, hur domare och nämndemän rekryteras.

Även sekretessen kommer att tas med i den översyn som ska göras nästa år, men Tobias Billström är skeptisk till att begränsa öppenheten.

–Det vore betänkligt, när det gäller öppenhet borde det inte finnas större skillnader mellan asylärenden och andra fall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA