Ökat statligt ansvar för unga föreslås

ARBETSMARKNAD2013-02-22

Arbetsförmedlingen vill ta större ansvar för ungdomar under 18 år som inte går i skolan. Enligt cheferna för Arbetsförmedlingen och för Skolinspektionen tar kommunerna inte sitt ansvar.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter skriver Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist och Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler att 20 000 ungdomar i åldrarna 16-19 år löper risken att aldrig få sätta sin fot på en arbetsplats. Artikeln utgår från ett delbetänkande av en statlig utredning, som överlämnas till regeringen idag. Ann-Marie Begler är särskild utredare om frågor kring ungdomar som varken arbetar eller studerar.

”Att så många unga vuxna står utanför både arbete och studier kan inte annat än ses som ett stort misslyckande, inte enbart för ungdomarna själva, utan främst för samhället”, skriver de två generaldirektörerna.

Utredningen föreslår att kommunerna aktivt ska söka upp och erbjuda åtgärder för elever som inte går vidare från grundskolan till gymnasiet, och snabbt få information om elever som hoppar av gymnasieskolan. Om de inte vill gå tillbaka till skolan ska de utan dröjsmål kunna få bland annat arbetspraktik från Arbetsförmedlingen. Ungdomarna ska få ekonomisk ersättning för deltagande i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

”Det måste vara klart och tydligt vilket ansvar som ligger på kommunen respektive Arbetsförmedlingen. Risken för att ett dike öppnar sig mellan aktörernas ansvar är annars stor. Ett dike som många ungdomar lätt fastnar i. Av det skälet bör såväl kommunerna som Arbetsförmedlingen få tydligare ansvar för olika typer av åtgärder för ungdomar utanför skolan”, skriver Angeles Bermudez-Svankvist och Ann-Marie Begler.

De vill att Arbetsförmedlingen ska få möjlighet att erbjuda särskilt utformade åtgärder för ungdomar från 16 års ålder. I dag är åldersgränsen 18 år för tidiga arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Att låta unga vänta mer än sex månader för att komma in i aktiv sysselsättning är inte rimligt, skriver de:

”Vi två, med vår erfarenhet från olika verksamheter, skola, social verksamhet, arbetsmarknadsinsatser med flera, är övertygade om att dessa förslag kommer att bidra till att ungdomar med hög risk att för alltid hamna utanför arbetsmarknaden får möjlighet till en bättre start i arbetslivet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA