Ökat arbetstryck på TCO-medlemmar

HÄLSA2009-12-03

Åtta av tio tjänstemän har fått ökad arbetsbelastning de två senaste åren. Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef vid TCO, varnar i TCO-tidningen för en tickande ohälsobomb.

TCO-tidningens läsarpanel bygger på svar från förtroendevalda i de 16 TCO-förbunden. Åtta av tio säger att arbetsbelastningen har ökat under 2008 och 2009 och att den i dag är för hög.

Allra mest negativa är de förtroendevalda i Lärarförbundet och Vårdförbundet. Nio av tio förtroendevalda i Lärarförbundet säger att arbetsbelastningen ökat för medlemmarna.

–Vi riskerar en liknande utveckling som efter 90-talskrisen. Övertidsarbete, stress och ökade krav gav då till sist utslag i kraftigt ökade sjukskrivningar. Med några års fördröjning kom efter jobbkrisen en ohälsokris, säger Roger Mörtvik till tidningen.

Men nu är vi sämre rustade att möta en sådan situation, anser han. Arbetslivsinstitutet har skrotats och arbetsmiljöforskningen rustats ner.

Enligt TCO-tidningens undersökning har också satsningarna på utbildning och kompetensutveckling minskat under 2008 och 2009. Fyra av tio håller med om det. Samtidigt har andelen kvalificerade arbetsuppgifter ökat under perioden. Roger Mörtvik tror att det är en effekt av neddragningar.

– I hårt slimmade organisationer måste folk ta på sig mer. Då ökar också andelen kvalificerade arbetsuppgifter. Jag tolkar alltså det här som att det sker en pålagring på de gamla arbetsuppgifterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA