Annons:

Okänt skydd mot hög sjuknota

FÖRSÄKRINGSKASSAN2012-09-10

Skarp kritik riktas mot Försäkringskassan från organisationen Företagarna. Bristande information leder till att alldeles för få arbetsgivare känner till högkostnadsskyddet i sjukförsäkringen.

För två år sedan infördes ett högkostnadsskydd för företagen som innebär att de kan slippa betala sjuklön för anställda som har många korta sjukskrivningar. I en debattartikel i Svenska Dagbladet hävdar Företagarnas verksamhetschef i Stockholm Nina Tjälldén att reformen blivit ett informationsmässigt fiasko. Bara 256 arbetsgivare sökte återbetalning av sjuklön under andra halvåret 2010, och fyra femtedelar av utbetalningarna gick till storföretag med mer än 500 anställda, skriver hon:

”Det är få företagare som ens känner till att högkostnadsskyddet existerar. Än färre vet hur man skall göra för att ansöka om återbetalning.”

De höga kostnaderna för arbetsgivare i samband med sjukdom är ett effektivt hinder för nyanställningar, hävdar Företagarna. En arbetsgivare måste betala sjuklön under de första 14 dagarna av en sjukskrivning, samtidigt som en eventuell vikarie också ska ha lön. Avsikten med den reform som genomfördes för två år sedan var att skydda företag från att drabbas av den dubbla kostnaden flera gånger vid upprepad korttidsfrånvaro. Kostnaden beräknades till 380 miljoner kronor – men Försäkringskassans kostnader har stannat vid 100 miljoner, och enligt Företagarna beror det på dålig information från myndigheten:

”Det är uppenbart att Försäkringskassan inte har lyckats med att upplysa företagen om möjligheten till återbetalning – trots att myndigheter har ett tydligt uppdrag att informera om verksamheten inom sina ansvarsområden”, skriver Nina Tjälldén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA