Bild: Getty Images

Ökande andel ser inga nackdelar med distansarbete

DISTANSARBETE2024-10-23

Fyra av tio ST-medlemmar ser inga nackdelar med att jobba hemifrån, visar STs nya arbetsmiljöundersökning. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare mätningar.

Att många av STs medlemmar uppskattar möjligheten till distansarbete är tydligt i förbundets nya arbetsmiljöundersökning. 41 procent svarar att de inte ser några nackdelar alls med att arbeta med hemifrån.

Det är markant högre än i de tidigare undersökningarna från 2020 och 2022, då 21 respektive 29 procent svarade samma sak.

– Jag tror att många hittat en bra balans mellan kontoret och distansarbete och också anpassat sig bättre till det här arbetssättet. Under pandemin var det mer påtvingat och det var svårt att träffa kollegorna. Nu går det att styra mer över det, säger Martina Cras, som är utredare på ST och en av författarna till rapporten om arbetsmiljöundersökningen.

De nackdelar som störst andel av de svarande upplever vid hemarbete är minskad social sammanhållning (36 procent) och bristande tillgång till kollegor (26 procent).

Andra problem är brist på arbetsredskap, försämrad ergonomi och svårigheter att upprätthålla balansen mellan arbete och fritid.

Många svarande anser att distansarbetet gör det möjligt att arbeta mer fokuserat, självständigt och utan avbrott. Den fördel som störst andel av de svarande anser att distansarbetet ger är dock minskad restid, vilket 84 procent har svarat. 72 procent svarar att de har lättare att få ihop livspusslet.

Enkätundersökningen om arbetsmiljö skickas ut vartannat år till STs samtliga medlemmar och har i år besvarats av 22 328 personer. Undersökningen genomfördes mellan 9 och 23 april 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA