Ökad sekretess föreslås inom Kriminalvården

ÖPPENHET2017-05-15

Regeringen föreslår utökad sekretess i beslut som tas av Kriminalvården och övervakningsnämnderna. Förslaget kommer efter en begäran från Kriminalvården.

Sekretess inom Kriminalvården och övervakningsnämnderna gäller för uppgifter om en enskilds personliga förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider men eller att fara uppkommer för att någon utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs.

Men, den gäller inte för beslut som tas av Kriminalvården eller en övervakningsnämnd. Nu föreslår regeringen att sekretessen ska gälla även för uppgifter i sådana beslut.

De beslut som lagändringen gäller är bland annat kriminalvårdsärenden enligt fängelselagen och beslut om beräkning av strafftid. Kriminalvården har i en skrivelse till regeringen pekat på att de nuvarande sekretessreglerna innebär att samma uppgifter bedöms olika beroende på var i verksamheten de förekommer. Myndigheten anser att sekretessreglerna urholkas genom det undantag som finns för vissa beslut.

Bakom Kriminalvårdens begäran ligger bland annat ett yttrande från Justitieombudsmannen, JO, sedan Kriminalvården lämnat ut uppgifter om fem intagna på en anstalt. En person hade begärt ut information om samtliga intagna vid anstalten. Fyra av de fem intagna hade skyddad identitet, och Kriminalvården valde att maskera vissa uppgifter i besluten. Enligt JO hade myndigheten inte stöd i lagstiftningen för att sekretessbelägga de aktuella uppgifterna. Också JO ansåg i sitt beslut att det fanns behov av en översyn av kriminalvårdssekretessen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA