Ojämnt stöd till unga arbetslösa

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-08-11

Arbetsförmedlingen får kritik från sin internrevision för hanteringen av jobbgarantin för ungdomar och matchningsuppdraget. Kompetensutvecklingen är eftersatt, anser ST.

Revisorerna är mest kritiska mot hur jobbgarantin sköts. De har upptäckt att reglerna inte alltid följs och att unga arbetslösa inte hanteras enhetligt över hela landet. De konstaterar också att det saknas kompetensutveckling för handläggare inom programmet, något som handläggarna själva uttrycker behov av.

Helena Perlerot, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, håller med. Hon tycker att kompetensutvecklingen fungerade bättre före sammanslagningen av länsarbetsnämnderna till en myndighet.

– Nu saknas logistik och organisation av kompetensutvecklingen.

Enligt henne har också det faktum att antalet ärenden ökat och att myndigheten anställt 1 700 personer sedan november påverkat situationen. Hon säger att arbetsbelastningen är hård, något som bekräftas av STs egen arbetsmiljörapport.

– Rapporten visar att antalet som jobbar övertid har ökat sedan 2008, både på pappret och svart.

Eva-Lisa Höglund i Arbetsförmedlingens ledningsgrupp anser att det är normalt att internrevisionen hittar förbättringsområden. En konkret åtgärdsplan ska lämnas till internrevisionen i början av september.

– Vi kommer att ha stort fokus på kompetensutveckling och hur vi kan jobba effektivt med webbutbildningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA