Liten aktivitet i jobbgaranti

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-12-03

De som deltar i jobbgarantin för ungdomar har få organiserade aktiviteter, men söker relativt många arbeten, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Jobbgarantin för ungdomar har skapats för arbetssökande mellan 16 och 24 år. Aktiviteten i programmet ska motsvara den enskilde personens arbetsutbud. Den som söker ett arbete på heltid ska också vara sysselsatt i programmet 40 timmar i veckan. Men trots att nästan alla ungdomar söker heltidsjobb var deltagarna i jobbgarantin i genomsnitt bara aktiva 14 timmar i veckan, enligt IFAUs rapport. Den tiden använde ungdomarna i första hand till att söka arbete på egen hand. Bara 3,5 timmar ägnades åt organiserade aktiviteter.

”Den vanligaste organiserade aktiviteten var jobbsökaraktiviteter där de unga får hjälp att skriva CV eller på olika sätt förbättra sitt arbetssökande. Praktik var relativt ovanligt och 14 procent av ungdomarna uppger att de praktiserat den senaste veckan”, säger Sara Martinson, en av rapportens författare.

Sex av tio av deltagarna i garantin mötte förmedlare eller handledare högst en gång i månaden. De som deltog i programmet hos kompletterande aktörer till Arbetsförmedlingen hade fler organiserade aktiviteter och mötte sin handledare betydligt oftare.

Ungdomarna uppger att de i genomsnitt sökte elva arbeten per månad. Det är två arbeten fler per månad än genomsnittet bland dem som var inskrivna på Arbetsförmedlingen under år 2009. Deltagare hos kompletterande aktörer sökte fler arbeten än deltagarna hos Arbetsförmedlingen.

Sju av tio tycker enligt IFAUs rapport att programmet i hög grad – 29 procent – eller viss grad – 43 procent – gett dem tillräckligt stöd. Ungdomarna hos de kompletterande aktörerna är mer nöjda än Arbetsförmedlingens deltagare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Hanna (ej verifierad) fre, 12/03/2010 - 11:24
En (minst) sak glömmer man bort i den här formen av statestikredovisning. Af har dessutom jobbet att administrera dokumnetera, allla ska kunna allt, man arbetar med svårt funktionshindrade, arbetslivsintroduktion etc, och allt är på något sätt prioriterat. de kompletterande aktörerna får koncentrera sig på en sak.Kanske är det en lärdom att ta till sig?
Sen är det alltid svårt att jämföra äpplen med päron eller kanske bananer.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA