När passhandläggaren Rebecka Brodin öppnar expeditionen på morgonen köar redan många människor utanför. Själv har hon fått både fysiska och psykiska problem av arbetstakten. » Jag har tänkt att jag inte borde kämpa på, men har gjort det ändå«, säger hon.
Bild: Berit Djuse
När passhandläggaren Rebecka Brodin öppnar expeditionen på morgonen köar redan många människor utanför. Själv har hon fått både fysiska och psykiska problem av arbetstakten. » Jag har tänkt att jag inte borde kämpa på, men har gjort det ändå«, säger hon.

Ohållbart arbetstempo på passexpeditionen

POLISEN2018-06-07

Passhandläggaren Rebecka Brodin har drabbats av sömnsvårigheter, minnesluckor och huvudvärk efter många månaders hårt arbetstryck på expeditionen i Ludvika. Polisregionen har gått upp i stabsläge för att lösa passkrisen i Dalarna.

När Rebecka Brodin öppnar passexpeditionen i Ludvika klockan nio brukar runt femton personer redan stå och vänta.

– Sedan har vi snabbt 25 personer i kö, och så ser det ut tills vi stänger klockan två, berättar hon. Jag kan ta tio ärenden i timmen, så i princip blir det 4,5 timmars väntetid för besökarna.

Rebecka Brodin har arbetat på expeditionen i ett år, och tempot har sett ut ungefär som nu sedan januari. Fram till i påskas var hon ensam med både passärenden och andra ärenden till receptionen. Efter hand har hon fått både fysiska och psykiska besvär, såsom huvudvärk, sömnsvårigheter och minnesluckor. Hon har dock inte varit sjukskriven.

– Jag har tänkt att jag inte borde kämpa på, men har gjort det ändå. Jag har klarat jobbet, det är familjen som blir lidande. Men det måste få ett stopp någonstans.

Huvudskyddsombudet Rolf Rickmo säger att arbetsmiljöproblemen är likartade på alla passexpeditioner i Dalarna. I Borlänge har man infört tidsbokning och har långa väntetider, vilket har ökat trycket på de andra kontoren. Och kunderna kommer inte bara från Dalarna, utan även från Gästrikland, Västmanland och till och med från Stockholm, säger han.

– Enkelt uttryckt är det på tok för hög arbetsbelastning på de här ställena. Jag var själv i Ludvika för ett par veckor sedan och såg trängseln i väntrummet. Räddningstjänsten har också varit där och konstaterat att det är alldeles för många människor i lokalen.

Polisregion Bergslagen hanterar passkrisen i Dalarna som en »särskild händelse« och har tillsatt en ledningsfunktion specifikt för att lösa den.

– Vi dammsuger den övriga organisationen efter personal som har erfarenhet av passhantering och som kan gå in efter en kortare uppfräschningskurs, säger polisområdeschef Lars Lindahl. Vi har också förlängda öppettider och öppet ett par lördagar för att lätta på trycket. Inom några veckor kommer semestervikarierna in, så det kommer att finnas en ganska bra kapacitet för att vara sommar.

Huvudskyddsombudet Rolf Rickmo bedömer dock att det krävs betydligt mer.

– Kanske måste vi hitta en lösning för dem som absolut måste söka pass i det korta perspektivet, ha färre kölappar och stänga dörren när det är fullt. Det är förstås inte bra för medborgarna, man kan tänka sig deras frustration.

Han efterlyser också mer långsiktiga lösningar. Att plocka in personal från andra verksamheter innebär att deras ordinarie arbete blir liggande, påpekar han.

– Det här är en nödvändig lösning nu, men den leder till stress och psykosocial belastning för dem som mer eller mindre blir kommenderade till passfunktionen.

Rolf Rickmo anser att ledningen borde ha kunnat förutse ett ökat tryck på passhanteringen, både utifrån sommarsäsongen och ändrade passregler.

– Här har svensk polis gjort en verkligt dålig verksamhetsanalys.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA