Oenighet stoppar jobbpakt för unga
I går meddelade LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att planerna på en jobbpakt har spruckit. Både LO och Svenskt Näringsliv lägger ansvaret på motparten.
Regeringen, LO och Svenskt Näringsliv har under en lång tid förhandlat om det som kommit att kallas för jobbpakten. Syftet med ett trepartsavtalet har varit att bryta den höga ungdomsarbetslösheten.
Enligt LO var man överens med regeringen om alla delar av jobbpakten när beskedet kom att Svenskt Näringsliv ville hoppa av uppgörelsen.
”Ungdomsarbetslösheten är skyhög och växer. Därför är jag besviken över att Svenskt Näringsliv inte är beredda att ta sitt ansvar i en trepartssamverkan för att dessa unga människor ska få ett första jobb”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.
Enligt Svenskt Näringsliv vill LO att regeringen drar tillbaka två lagförslag, det ena om provanställning för lärlingar och det andra om uppsägning av personliga skäl.
”LO sviker landets unga genom att föra in ovidkommande krav som inte har med jobbpakten att göra”, skriver organisationens vice ordförande Christer Ågren i ett pressmeddelande.
Målet med jobbpakten är att skapa 30 000 ungdomsjobb genom att parterna bland annat öppnar för introduktionsanställningar, med möjlighet att anställa unga under 25 år. Tanken är att de unga jobbar och får lön 75 procent av tiden. Resten av tiden ska användas för utbildning.
Till Ekot säger finansminister Anders Borg, M, att han inte gett upp hoppet om jobbpakten:
”Att man inte har ett handslag på central nivå är en sak, det som är avgörande är om man gör framsteg på branschnivå, de samtalen fortgår under våren.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.