Oenighet kring utstationering
EUs arbetsmarknadsministrar har misslyckats med att komma överens om hur de gällande reglerna om utstationering ska tillämpas. Ministerrådet kunde inte enas om värdlandets rätt att kontrollera företagen.
EUs ministerråd har diskuterat EU-kommissionens förslag till införande av utstationeringsdirektivet, rapporterar de svenska fackens Brysselkontor. Men arbetsmarknadsministrarna lyckades inte enas kring de viktigaste delarna av förslaget.
Utstationeringsdirektivet reglerar vilka rättigheter de arbetare har som arbetar i ett annat EU-land under en tidsbegränsad period. Det handlar bland annat om arbetsmiljö, semester och löner.
Ministerrådet var splittrat i två grupperingar i frågan om vilka möjligheter värdlandet ska ha att kontrollera att det verkligen handlar om utstationering och om arbetstagarna utnyttjas. Ministrarna kunde inte heller enas om frågan om ett system för huvudleverantörsansvar ska införas i EU-länderna.
Europaparlamentets sysselsättningsutskott tog beslut om utstationeringsdirektivet i juni. Målsättningen är att ministerrådet ska enas om en ståndpunkt och slutföra förhandlingarna med parlamentet före parlamentsvalet i maj nästa år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.