Oenighet kring uppsägning på Migrationsverket
En anställd på Migrationsverket har sagts upp då han inte längre anses uppfylla säkerhetskraven för sin tjänst. Christer Blom, förtroendevald för ST och ledamot i myndighetens personalansvarsnämnd, säger till Publikt att han inte tycker att frågan har blivit ordentligt utredd.
Mannen har haft en anställning som ställer särskilda krav på säkerhet. Krav som hans chef nu inte längre tycker att han uppfyller, vilket gör att mannen inte längre kan vara kvar i sin tjänst.
Vad som är orsaken till att han inte längre anses leva upp till kraven är skyddat av sekretess och framgår därför inte av Migrationsverkets interna utredning.
När det kom fram att mannen inte längre kunde ha kvar sin tjänst blev han erbjuden en omplacering inom myndigheten men tackade nej. Vilket ledde till att frågan om uppsägning hamnade hos Migrationsverkets personalansvarsnämnd.
Nämnden fattade ett majoritetsbeslut om att skilja mannen från anställningen. Men Christer Blom, personalrepresentant i nämnden och förtroendevald för ST inom Migrationsverket, höll inte med om bedömningen.
– Jag ansåg att det underlag som ledde till att den här personen blev anmäld innehöll otydligheter och väckte många frågetecken. Det gjorde att jag tyckte det saknades saklig grund för uppsägningen vilket fick mig att anmäla skiljaktig mening, säger han till Publikt.
Oenigheten innebär i det här fallet inget hinder för uppsägningen. Mannen kan ta ärendet vidare genom att överklaga beslutet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.