OECD kritiserar styrning av Arbetsförmedlingen
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD pekar i en rapport ut flera systemfel på den svenska arbetsmarknaden. Bland annat anser OECD att Arbetsförmedlingen är alltför centralstyrd.
Arbetsförmedlingens centralstyrning leder till att myndigheten har svårt att verka lokalt i samverkan med kommuner och med andra myndigheter, anser OECD i rapporten. Även om det finns mycket organiserat samarbete på lokal nivå påverkar Arbetsförmedlingens brist på flexibilitet samarbetets natur genom att intressenterna har begränsad möjlighet till gemensamma satsningar på tillväxt och sysselsättning, skriver OECD.
Lars Niklasson, biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, har fungerat som nationell expert i arbetet med OECD-rapporten.
”Man kan kalla det för ett systemfel om de olika resurserna inte används ihop. Vi ser ett antal begränsningar, bland annat att Arbetsförmedlingen är väldigt hårt styrd så att de har svårt att samarbeta med kommuner och andra myndigheter i den omfattning som vore önskvärd”, säger han till Ekot.
Enligt rapporten har Sverige en välutbildad befolkning och en hög kompetensnivå jämfört med många andra OECD-länder. Utmaningen, liksom i många andra länder, är att koppla utbildningen till arbetsmarknaden så att kompetensen kan utnyttjas av arbetsgivarna. OECD lyfter fram Yrkeshögskolan , som rapporten anser arbetar utifrån en innovativ och flexibel modell, med arbetsgivarmedverkan och praktik.
En tydligare koppling mellan utbildning, kompetensutveckling och arbetsmarknadens aktörer behövs på många områden för att minska arbetslösheten, anser OECD.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.