Ödesmånad för fri förhandlingsrätt

EU2011-03-07

Mars är en ödesmånad för den fria förhandlingsrätten för löner och kollektivavtal, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Europafacket ska genomföra två manifestationer.

Under mars månad kommer en rad toppmöten att ge svar på frågan om EU-länderna vill offra de fackliga fri- och rättigheterna för att stabilisera eurovalutan och kunna tvinga på skuldsatta euroländer svältkurer som främst drabbar löntagare och pensionärer. Det skriver Brysselkontoret i en översikt av aktuella EU-frågor.

Europafacket planerar två stora manifestationer för att protestera mot angreppen på den fria förhandlingsrätten och vad som kallas svältkurer av krisdrabbade euroländer. Angreppen mot avtalen är medvetna, anser Europafacket. Syftet är att utnyttja följderna av finanskrisen för att sätta nuvarande förhandlingsordning för lönebildningen ur spel, skriver Brysselkontoret.

EU-facket ska genomföra en stor demonstration i Bryssel 24 mars, samma dag som EUs toppmöte inleds för att ta en rad tunga beslut om ekonomin. Då behandlas också Tysklands och Frankrikes gemensamma förslag om villkor för att stärka den permanenta räddningsfond som ska byggas upp för att låna ut pengar till skuldsatta euroländer.

Den 9 april genomförs ytterligare en demonstration i Budapest i samband med finansministrarnas möte där. Facket och den fria förhandlingsrätten hotas enligt Europafacket från fyra håll:

  • EU-kommissionen, Internationella valutafonden IMF och den Europeiska centralbanken ECB gör direkta ingripanden i löneförhandlingarna och tvingar länder som Irland, Grekland och Rumänien att sänka minimilöner och löner till offentliganställda
  • I EU-kommissionens årliga tillväxtöversikt efterlyses en strikt och hållbar lönemoderation, ändrade regler om löneindexering, ”lämplig” lönebildningspolicy och ”effektivare” lönebildningsmekanismer
  • Den tysk-franska ”konkurrenskraftspakten” syftar till att eliminera all löneindexering samt en allmän höjning av pensionsåldrarna.
  • Sanktioner mot länder som inte rättar till obalanser

”Diskussionen om en europeisk ekonomisk styrning borde i stället ha tagits som en möjlighet att tackla de problem som oroar människorna och löntagarna främst, nämligen kampen mot arbetslöshet, särskilt bland unga människor, löner och köpkraft. Men så är det inte, utan tvärtom läggs förslag för att slå sönder den sociala uppbyggnaden”, säger Europafackets ordförande John Monks.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA