Obama vill frysa statsanställdas löner

USA2010-11-30

USAs president Barack Obama föreslår ett tvåårigt lönestopp för alla civila statsanställda. Syftet är att komma åt ett galopperande budgetunderskott.

Den amerikanske presidenten lovade på måndagen att samarbeta med den nya republikanska majoriteten i ansträngningarna att begränsa underskotten i statens finanser. Republikanerna har anklagat Barack Obama och demokraterna för slöseri med statens medel.

Förslaget till lönestopp för alla statsanställda skulle enligt Vita husets beräkningar spara cirka två miljarder dollar nästa budgetår och totalt 28 miljarder de närmaste fem åren, skriver nyhetsbyrån Reuters. Förslaget om lönestopp måste godkännas av kongressen. Enligt Barack Obama står USA inför en utmaning att få de statliga utgifterna under kontroll och minska de underskott som vuxit under större delen av det senaste årtiondet.

“Det finns fortfarande mycket plåga där ute och vi har inte råd att ta några steg som får vår återhämtning eller ansträngningarna att skapa nya jobb åt amerikanerna att spåra ur”, sa Barack Obama.

Förslaget om ett statligt lönestopp mottogs försiktigt positivt av republikanerna i går.

Reaktionerna från facket var kritiska. John Gage, ledare för American Federation of Government Employees med 600 000 medlemmar, trodde inte att besparingen skulle vara så stor som presidenten angett, eftersom statsanställda ändå oftast inte får mer än en bråkdel av överenskomna löneökningar:

”Det här är en örfil för arbetande människor. Jag tycker det är fel att sparka på de statsanställda”, säger han till AP.

Colleen Kelley, ordförande för 150 000 anställda inom National Treasury, lovade att göra allt för att motarbeta förslaget:

“Vi kommer att göra allt vi kan för att se till att det inte blir verklighet och utforska varje möjlighet som står till buds”, sa hon till AP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA