Nytt uppdrag till Arbetsförmedlingen

INTEGRATION2017-01-27

Arbetsförmedlingen har fått ett nytt uppdrag från regeringen, att öka andelen utrikes födda kvinnor som arbetar eller studerar. Senast 1 april ska myndigheten redovisa en handlingsplan.

Sysselsättningsgraden är lägre bland utrikes födda jämfört med inrikes födda, och bland utrikes födda kvinnor är den ännu lägre. Arbetsförmedlingens egen statistik visar att kvinnor och män inte deltar i arbetsmarknadspolitiska program och insatser i samma utsträckning. Det drabbar särskilt kvinnor med kort utbildningsbakgrund som bedöms stå långt från arbetsmarknaden.

”De stora könsskillnaderna i deltagandet i arbetsmarknadspolitiska insatser och övergång till arbete efter etableringsuppdraget är inte acceptabla. Det är angeläget att andelen kvinnor som tar del av insatser och övergår till arbete ökar. Kvinnor och män ska ges samma möjligheter till etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet”, skriver arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingens handlingsplan ska innehålla identifierade utvecklingsbehov samt mål och aktiviteter som myndigheten kommer att genomföra under 2017-2018. Myndigheten ska också redovisa eventuella behov av justeringar inom arbetsmarknadspolitiken.

”Det är ett välkommet uppdrag. Det här är en grupp som vi redan idag prioriterar, men arbetet behöver förstärkas ytterligare och regeringsuppdraget ger ytterligare stöd till det”, skriver Roy Melchert, chef för Arbetsförmedlingens enhet Integration och etablering, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA