Nytt namn på finskt fack tog tid att sätta sig

NAMNBYTE2017-10-10

För 17 år sedan bytte den finska motsvarigheten till ST namn. Över en natt blev STTK-J till Pardia, men det tog närmare två år för alla att förstå det. När fackförbundet SKTF bytte namn till Vision ökade medlemsantalet, enligt förbundets utvecklingschef.

Precis som Sterka inte är ett ord på svenska, så betyder Pardia ingenting på finska. Namnet kom upp i en namntävling och röstades igenom av förbundsstyrelsen år 2000.

Harri Sirén är i dag Pardias förhandlingsdirektör, men för 17 år sedan satt han i förbundsstyrelsen. Som han minns det gick namnbytet smidigt och det nya namnet accepterades snabbt av medlemmarna.

Däremot var det svårt att få medier, myndigheter och andra organisationer med på tåget.

– Eftersom Pardia inte betyder någonting och därmed inte går att förknippa eller associera till något, satte sig inte namnet. Det tog nog närmare två år innan alla runt omkring förstod att Pardia var gamla STTK-J, säger Harri Sirén.

2011 bytte det svenska fackförbundet SKTF namn till Vision.

Namnbytet var del av en större organisationsförändring som varit väldigt positiv för förbundet, säger Visions utvecklingschef Karin Ottosson:

– Det var då vi vände medlemsutvecklingen som varit negativ i 20 år. Från och med 2011 har vi ökat antalet medlemmar med cirka 16 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

namnbyte Sterka
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA