Nytt kvalitetssäkringsystem för högre utbildning
Regeringen inför ett nytt kvalitetssäkringssystem för högre utbildning. Det nya systemet har fokus på fyra olika områden, däribland granskning av lärosätenas egna kvalitetssäkringsarbete.
”Det system vi har i dag infördes av den förra regeringen och det har haft allvarliga brister”, skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, på Svenska Dagbladets debattsida.
Det nuvarande systemet har kritiserats för att vara för examensinriktat. 2012 ifrågasatte exempelvis den europeiska branschorganisationen ENQA både systemet och den politiska styrningen. ENQA gav Sverige två år på sig för att rätta till bristerna. Men 2014 petades Sverige ut ur organisationen.
Igår fattade riksdagen beslut om att införa ett nytt system för kvalitetssäkring av den högre utbildningen.
Det nya systemet ska inrikta sig på examenstillståndsprövning, granskning av lärosätens kvalitetssäkringsarbete, utbildningsutvärdering och tematiska utvärderingar.
Även i fortsättningen ska Universitetkanslerämbetet, UKÄ, utföra arbetet.
Ett nytt inslag är att myndigheten ska granska om lärosätenas kvalitetssäkringsarbete leder till hög kvalitet och bidrar till kvalitetsutveckling.
En nyhet är att tematiska utvärderingar av exempelvis arbetslivsanknytning eller internationalisering införs. Dessa ska göras på nationell nivå.
”UKÄ ser fram emot att ta sig an uppgiften att ta fram ett nytt kvalitetssystem som är både kontrollerande och utvecklande”, skriver universitetskansler Harriet Wallberg på UKÄs hemsida.
Myndigheten räknar med att inom kort få ett uppdrag av regeringen för att utveckla systemet.
Metodutvecklingsarbetet ska kunna framskrida så att de första pilotgranskningarna ska kunna startas under hösten 2016, skriver UKÄ på sin hemsida.
I samband med gårdagens beslut gjorde riksdagen också några tillkännagivanden till regeringen. Riksdagen anser att det nya systemet måste följas upp och att UKÄ därför ska lämna en årlig rapport om detta. Man vill också att systemet utvärderas efter tre år.
Dessutom ansåg riksdagen att det nya kvalitetssäkringssystemet kan försvåra jämförelser mellan olika lärosäten. Därför uppmanas regeringen att se över hur jämförelser kan göras på ett bra sätt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.