Annons:

Om förslaget till nya regler om luftfartssäkerhet blir verklighet kommer det i praktiken att innebära en begränsning av konflikträtten för flygledare, säger Christer Wallinder.
Bild: Casper Hedberg
Om förslaget till nya regler om luftfartssäkerhet blir verklighet kommer det i praktiken att innebära en begränsning av konflikträtten för flygledare, säger Christer Wallinder.

Nytt EU-förslag kan begränsa strejkrätt

FLYGLEDNING2016-11-22

EU-parlamentets utskott för transport och turism har röstat för ett förslag om nya regler för civil luftfartssäkerhet. Förslaget innehåller skrivningar som i praktiken skulle innebära en begränsning av strejkrätten för flygledare, säger ST-företrädaren Christer Wallinder.

Flygbolagens branschorganisation har lobbat hårt på EU-nivå för att begränsa flygledarnas strejkrätt. Men EU har inte mandat att påverka medlemsländernas reglering av konflikträtten, så den vägen har inte varit framkomlig, enligt Christer Wallinder, flygledare på Arlanda och ledamot i STs branschstyrelse för flygledningen.

Nu har flygbolagen i stället fått igenom ändringar i EU-kommissionens förslag till nya flygsäkerhetsregler. Om de antas av EU-parlamentet och ministerrådet innebär de att alla medlemsländer måste upprätthålla en miniminivå av flygservice under en pågående konflikt inom reguljärflyget. I praktiken skulle det innebära en begränsning av flygledarnas konflikträtt, säger Christer Wallinder.

Nyligen sade parlamentets utskott för transport och turism ja till förslaget. Christer Wallinder är besviken, men inte särskilt förvånad:

– Flygbolagens lobbying har varit så stark. Det här blir en indirekt strejkbegränsning för en grupp inom transportsektorn – flyget – men inte för andra grupper.

Jens Nilsson, socialdemokratisk ledamot av Europaparlamentet och ledamot av utskottet för transport och turism, röstade emot ändringsförslagen.

– Så fort man ser en skrivning om att »säkerställa miniminivå«, så är det ett hot mot strejkrätten. Förslaget innebär att man förbjuder en strejk i förväg, vilket skiljer sig från de svenska reglerna, enligt vilka en pågående strejk kan stoppas om den är samhällsfarlig.

ST har fört fram sina argument mot de föreslagna reglerna via den europeiska fackföreningsrörelsen. Under våren blir regeringen ny måltavla både för ST och Jens Nilsson.

– Nu får vi fajtas för att ministerrådet inte ska tycka likadant som parlamentet, säger Jens Nilsson.

Både Christer Wallinder och Jens Nilsson har gott hopp om att ministerrådet inte antar de nya reglerna.

En liknande skrivning om garanterad minimiservice i händelse av strejk förekom tidigare i det järnvägspaket EU-parlamentet ska rösta om i december. Även det förslaget passerade omröstningen i trafikutskottet, men röstades ned i ett senare skede.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA