Nytt direktiv ska skydda visselblåsare

EU2019-03-13

EU har enats om nya regler för att skydda visselblåsare som slår larm om brott mot EUs lagar. Överenskommelsen välkomnas av bland andra Europafacket och Transparency International, TI.

Ministerrådet och EU-parlamentet kom under natten till tisdag fram till en överenskommelse om nya regler för visselblåsare, skriver Europaportalen. De nya reglerna ska skydda den som slår larm om brott mot EUs lagar inom en rad olika områden både inom offentlig och privat verksamhet. Överenskommelsen bygger på ett förslag från EU-kommissionen och ska nu fastställas av EU-parlamentet och medlemsländerna.

Enligt det föreslagna direktivet ska alla arbetsplatser med fler än 50 anställda vara tvungna att införa egna säkra kanaler för att hantera larm från visselblåsare, men det ska ändå vara möjligt att larma direkt till en myndighet, rapporterar Europaportalen.

“I dag är en historisk dag för dem som vill avslöja korruption och brott. Det är en verklig prestation att förhandlingarna mellan institutionerna har lett till en positiv uppgörelse”, kommenterade Nick Aiossa vid Transparency Internationals Europakontor uppgörelsen.

TI konstaterar att EU-länderna hittills haft ett lapptäcke av regler för den som velat avslöja sanningen. Organisationen är nöjd med att det slutliga förslaget inte ställer några krav på att visselblåsare först måste ha rapporterat genom interna kanaler innan de kan slå larm till relevanta myndigheter.

”Det är för tidigt att säga att det här direktivet förändrar spelreglerna, eftersom det finns många kryphål – inte minst frånvaron av skydd för dem som vill avslöja brott mot anställdas rättigheter. Men om medlemsstaterna samarbetar med fackföreningarna om den nationella tillämpningen kan direktivet innebära en stor förbättring för avslöjande av brott och skydd av visselblåsare mot hämnd”, kommenterar Europafackets biträdande sekreterare Esther Lynch i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA