Nytt avtal om pensioner

SYSTEMSKIFTE2003-11-28

Ett preliminärt pensionsavtal har slutits för de statliga myndigheterna. Nivån är den högsta på arbetsmarknaden.

– Med de förutsättningar vi har i dag är det här ett bra avtalsförslag, anser STs ordförande Annette Carnhede.
ST och de övriga förbunden i förhandlingskartellen OFR har sett sig tvungna att acceptera en övergång till ett avgiftsbaserat pensionssystem. Det beror på att nuvarande förmånsbaserade system inte ger någon värdesäkring av tjänstepensionen för den som byter arbete till den privata eller kommunala sektorn.

–Vi kan inte ha medlemmar som är livegna i den statliga sektorn, säger Annette Carnhede.

Det nuvarande systemet ger de statligt anställda en bestämd andel av slutlönen, tio procent, i avtalspension. I det nya systemet betalar arbetsgivaren löpande in en viss procent av lönen. Den anställde väljer själv hur pengarna ska placeras.
Högavlönade får dock även en förmånsbaserad pension (se faktaruta).

– Avgiftsbaserade pensioner innebär en annan risksituation för den enskilde, konstaterar STs förhandlingschef Johan Tengblad. Precis som i det allmänna pensionssystemet blir avtalspensionens värde beroende av den ekonomiska utvecklingen.

Motparten Arbetsgivarverket har drivit på för att få detta systemskifte till stånd, och de har varit beredda att betala för det:
Avtalsnivån blir den högsta på arbetsmarknaden, hävdar Johan Tengblad: 4,3 procent år 2003 och 4,4 procent året därpå. Av den arbetsgivaravgiften går 1,9 procent (2,0 procent år 2004) till ”Kåpan”, en fonderad pensionsförsäkring för statligt anställda.

Avtalet innehåller också en överenskommelse om deltidspension. Från år 2003 kan den som fyllt 61 år och har arbetat minst tio år i staten gå ner till halvtid och behålla 80 procent av heltidslönen. Men först ska myndigheten pröva om det är möjligt med hänsyn till verksamhet och arbetsorganisation.

STs förhandlingsråd ska ta ställning till det preliminära avtalet den 30 januari.

Fakta avtalspension

  • Den nya pensionen gäller födda 1943 eller senare (för flygledare 1948). För födda 1943–1972 finns övergångsregler.
  • Pensionen tjänas in från 23 års ålder.
  • 4,3 procent av lönen upp till 30 basbelopp (bb) avsätts. Knappt hälften går till Kåpan.
  • De med löner över 7,5 bb (24 250 kronor i månaden) får dessutom en förmånsbaserad pension: 60 procent av den lön som ligger mellan 7,5 och 20 bb, däröver 30 procent.
  • Möjlighet att få delpension från 61 års ålder.
  • Möjlighet till förtida uttag från 60 års ålder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA