Nyordning ska rädda Sametingets ekonomi

SAMETINGET2017-02-21

Sametinget överskrider sina anslag och har fått kritik av Riksrevisionen för sin ekonomiska redovisning. Nu föreslår Ekonomistyrningsverket att regeringen ändrar myndighetens ledningsstruktur och gör tydligt vilka pengar som ska gå till förvaltningen.

Ekonomistyrningsverket, ESV, har på regeringens uppdrag försökt reda ut varför Sametinget inte klarar sin ekonomi och se vilka förändringar som behövs. Sametinget är både ett parlament och en förvaltningsmyndighet, och den unika konstruktionen har gjort organisationen komplex och ansvarsfördelningen otydlig, anser ESV.

Sametingets kanslichef bör enligt ESV vara den myndighetschef som regeringen utser. I dag är Sametingets ordförande myndighetschef. Styrelsen ska enligt förslaget vara myndighetsledning och fatta de övergripande besluten om förvaltning och myndighetsutövande. Kanslichefens roll blir att sköta löpande förvaltning och ansvara för arbetsgivarpolitiken.

När det gäller bristerna i ekonomistyrningen anser ESV att Sametinget bör utveckla sin redovisning och inrätta en egen internrevision. På regeringen faller att göra tydligt hur myndigheten får använda sina anslag. Det finns ett förvaltningsanslag som överskrids kraftigt – anslaget för 2016 var drygt 39 miljoner kronor, men under januari – november var kostnaderna över 60 miljoner kronor.

Sametinget har hittills löst problemet genom att använda så kallade sakanslag till förvaltning, men det innebär att den utåtriktade verksamheten får urholkade anslag.

Ett annat budgetbekymmer är att bidragen till rennäringen skiftar, beroende på faktorer som Sametinget inte kan styra över. Där presenterar ESV fyra möjliga lösningar, varav en är att Sametinget får en anslagskredit på anslaget.

ESV föreslår även att Sametingets förtroendevalda ska erbjudas utbildning om styrning och kontroll, ansvarsfrågor, anslagssystemet och vad det innebär att vara en statlig myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA