Nyordning hos DO
Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska avsluta alla ärenden från anmälare som är med i facket. Om facket väljer att inte driva ett ärende kan anmälaren återigen vända sig till DO.
Enligt diskrimineringslagen har fackförbunden förstahandsrätten att företräda sina medlemmar i diskrimineringsfrågor.
I dag är DOs rutin att skicka en fråga till facket om någon som är fackligt ansluten gör en anmälan om diskriminering. Tills dess att det har kommit ett svar ligger anmälan kvar som ett öppet ärende hos DO. Om facket väljer att inte driva medlemmens ärende vidare kan DO ta över.
Nu ändras rutinerna. Från 2 maj avslutar DO alla ärenden från fackligt anslutna. Anmälaren informeras och ärendet vidarebefordras till facket.
Den som gjort anmälan kan senare återkomma till DO om facket inte vill gå vidare, men behöver då ett skriftligt beslut från sin fackliga organisation.
Enligt DO innebär det nya systemet att ansvarsfördelningen blir tydligare för den som gjort en anmälan. DO anser också att de nya reglerna är mer effektiva och rättssäkra.
Margareta Olsson, ombudsman på ST, välkomnar de nya reglerna:
– Jag tycker det är bra att det blir tydligt vem som har ansvar för ett ärende, framför allt för den som gjort anmälan. Det blir också tydligt att diskriminering är en arbetsrättslig fråga som i första hand ska hanteras av facket.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.