Nya storlänen får vänta

REGIONER2016-11-04

Det behövs mer tid för förberedelser – därför skjuter regeringen upp den planerade sammanslagningen av tre länsstyrelser år 2018. Åtminstone ett år.

Kritiken från länsstyrelserna och andra remissinstanser har varit massiv mot Indelningskommitténs förslag att tre av statens regionala myndigheter, länsstyrelserna, skulle organiseras om redan 2018. Nu har civilminister Ardalan Shekarabi, S, dragit slutsatsen att omorganisationen måste skjutas framåt i tid:

”Jag delar länsstyrelsernas bild. Vi behöver ha längre tid på oss. I princip samtliga remissinstanser som är inne i den processen gör bedömningen att det är för kort tid”, säger han till Ekot.

Den senaste statliga utredning som haft uppdraget att ta fram en ny regional indelning av Sverige föreslog att landet skulle delas in i sex regioner, och att den statliga förvaltningen ska anpassas till samma gränser. Regeringen har haft avsikten att lägga fram ett förslag under nästa år för att genomföra reformen med start 2018 för länsstyrelserna och att göra om landstingens gränser från 2019 för tre av regionerna – Västra Götaland, Svealand och Norrland.

Nu drar civilministern i handbromsen när det gäller sammanslagningen av länsstyrelserna. Det främsta skälet är att den snäva tidsplanen fått hård kritik av remissinstanserna.

”Det alternativa förslaget som finns vad gäller landstingen är 1 januari 2019, men vi får återkomma till det efter samtalen med partierna”, säger Ardalan Shekarabi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA