Annons:

Nya regler stoppar bonusar

STATEN2009-04-21

Nu stoppar regeringen bonusarna för statliga chefer och ledande befattningshavare i AP-fonderna. Maud Olofsson hoppas att de nya riktlinjerna ska färga av sig på hela näringslivet.

Staten är en betydande företagsägare i Sverige. Totalt äger staten, helt eller delvis, 54 företag, med omkring 170 000 anställda i en mängd olika branscher. Näringsminister Maud Olofsson (C) hoppas att de stramare reglerna ska få en effekt på hela det svenska näringslivet.

– Staten ska vara ett föredöme genom att vi ska konkurrera med sunda och genomskinliga system som präglas av måttfullhet. Därigenom ska vi vara förebilder för andra bolag och jag hoppas förstås att värderingarna kommer att sprida sig, säger hon.

Riktlinjerna innebär ett fullständigt stopp för rörlig lön till alla ledande befattningshavare i de statliga bolagen. Den totala ersättningen ska vara ”rimlig och väl avvägd”. Den ska vara konkurrenskraftig, men företagen ska inte vara löneledande. De ska också ”bidra till en god etik och god företagskultur”. Maud Olofsson är inte orolig för att de fasta lönerna i stället ska skjuta i höjden, som en konsekvens av de nya riktlinjerna.

– Som arbetsmarknaden ser ut nu är det ingen risk. Dessutom säger vi uttryckligen att ersättningarna ska präglas av måttfullhet.

Anställda i AP-fonderna, som inte ingår i ledningsgruppen, har rätt till rörlig lön motsvarande maximalt två månadslöner. Någon motsvarande reglering gäller inte för övriga statliga bolag.

– Vi har helt enkelt inte sett behov av någon sådan begränsning. I de statliga bolagen används rörliga löner för de anställda i ytterst begränsad omfattning. Man behöver inte hitta på en lösning på ett problem som inte finns, säger Maud Olofsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA