Nya regler slårt hårt mot Mona
Deltidsarbetslösa slipper inte undan den höjda avgiften till a-kassan, men kompenseras föga av jobbavdraget. Mona Ängsvall, som jobbar sex timmar i veckan i snitt, är en av dem som hamnar i kläm.
De nya a-kassereglerna slår hårt mot deltidsarbetande, särskilt de som jobbar få timmar. Mona Ängsvall arbetar i genomsnitt 24 timmar i månaden på ett företag i Piteå. När årets första inbetalningskort från STs a-kassa damp ner i brevlådan trodde hon först att något blivit fel. Den vanliga avgiften på 84 kronor hade mer än tredubblats, till 315 kronor.
–Är det verkligen möjligt att jag ska betala så här mycket? Men det finns tydligen ingen gräns för hur mycket eller lite man jobbar, säger hon.
100 kronor från jobbavdraget
Det jobbavdrag som ska kompensera för den höjda avgiften ser Mona Ängsvall inte mycket av. Hon har räknat ut att det handlar om cirka 100 kronor i månaden. I övrigt försörjer hon sig på aktivitetsstöd inom ramen för aktivitetsgarantin. Hon får cirka 70 procent av sin tidigare heltidsinkomst, men gruvar sig för hur det blir när ersättningen sänks den 5 mars i år.
–Det är klart att man oroar sig för sin ekonomi. Hyran sänks ju inte. Det känns rent ut sagt för djävligt, det leder inte till jobb om det inte finns några jobb att gå till. Ingen lever frivilligt på a-kassa om man kan arbeta och tjäna pengar.
Som om det fanns många jobb
Själv har Mona Ängsvall arbetat på en rad olika ställen sedan hon 1998 förlorade sitt jobb som administratör på Lernia efter 25 år. Hon är inte rädd för att pröva nytt, och hon vill arbeta.
–Det låter på den nuvarande regeringen som att det finns en massa tomma stolar på arbetsplatserna, om man bara drar åt tumskruvarna så går folk dit. Men det funkar inte så. Jag tycker att deras verklighetsanknytning skevar väldigt.
Den tredubblade a-kasseavgiften gräver ett hål i hushållsbudgeten. Men Mona Ängsvall blir ändå kvar i a-kassan.
–Ja, vad ska man annars göra? Jag vet faktiskt inte. Om man inte har den, vad har man då?
DE NYA A-KASSEREGLERNA
Vid årsskiftet höjde a-kassorna sina avgifter till följd av regeringens beslut om ökad egenfinansiering i arbetslöshetsförsäkringen. Höjningen omfattar alla medlemmar utom de helt arbetslösa.
Samtidigt infördes ett jobbavdrag för alla som arbetar, beroende på arbetsinkomst. Den som är sjukskriven eller har sjuk- eller aktivitetsersättning får inget jobbavdrag, men betalar den högre a-kasseavgiften.
Arbetsvillkoret har skärpts. Den som är arbetslös måste ha arbetat minst 80 timmar i månaden under ett halvår för att få a-kassa jämfört med tidigare 70 timmar per månad i ett år. Därför riskerar deltidsarbetande att bli utan ersättning vid arbetslöshet. TCO, som anser att de nya reglerna diskriminerar kvinnor, har anmält Sverige till EU för brott mot EG-rätten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.