Nya miljarder till forskningen

HÖGSKOLAN2008-08-28

Regeringens utlovade satsning på forskning ger totalt femton miljarder kronor under de kommande fyra åren. Områdena medicin, teknik och klimatfrågor får mest.

Nästa år höjs anslagen till forskning med 2,4 miljarder kronor. Därefter trappas nivån upp år för år, för att år 2012 ligga fem miljarder kronor högre än dagens anslagsnivå.

Pengarna fördelas på direkta anslag till lärosätena, forskningsråd, innovationsstöd och satsningar på strategiska områden. Anslagen som går direkt till universitet och högskolor kommer att ligga på 12,5 miljarder kronor år 2012, mot 11 miljarder kronor i dag. Det innebär en höjning med 13,6 procent, eller 3,4 procent per år.

De strategiska områdena medicin, teknik och klimat får en pott på 500 miljoner kronor nästa år, och tre år senare är man uppe i 1,8 miljarder kronor. Områdena har valts efter tre kriterier:

  • De ska bidra till lösningar på globala problem som klimatförändringar och svåra sjukdomar, och stödja omställning av energisystemen.
  • Sverige ska redan ha forskning i världsklass inom området.
  • Svenska företag ska få stöd i sin forskning och förbättra sin konkurrenskraft. 

Enligt regeringen är satsningen större än tillskotten i de tre tidigare forskningspropositionerna sammantagna. Detaljerna i förslagen kommer att redovisas delvis i budgetpropositionen i september, resten presenteras i den forskningspolitiska propositionen i oktober.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, säger i en kommentar att en del av pengarna borde gå till att införa doktorandlöner. Ordförande Moa Neuman tillägger att man också behöver göra något åt högskolans grundutbildning:

– Det grundutbildningen behöver är en rejäl kvalitetssatsning så att alla studenter kan garanteras minst 15 undervisningstimmar i veckan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA