Nya löner senareläggs på CSN

AVTAL2010-12-06

STs medlemmar vid CSN får sina nya löner först från årsskiftet. Avdelningens ordförande, Arne Mellqvist, tycker att en högre procentsats ökar möjligheten att påverka myndighetens lönestruktur.

Av:  Eva Spira

På Centrala studiestödsnämnden, CSN, finns nu ett löneavtal för myndigheten med ett oenighetsutrymme på 2,7 procent 1 januari 2011 och 1,3 procent i januari 2012. Det betyder att man flyttat fram revisionstidpunkterna jämfört med dem som finns i det tvååriga centrala avtalet där tidpunkterna är 1 oktober 2010 och 1 oktober 2011.

– Arbetsgivaren var väldigt angelägen om att flytta fram revisionstidpunkterna och därmed slippa betala ut retroaktiva löner. Vår utgångspunkt var att vi inte skulle förlora på konstruktionen, säger Arne Mellqvist.

Enligt honom ger avtalet lite mer i pengar än oenighetsutrymmet på 1,8 procent per år i det centrala avtalet.

– 1, 8 procent ger så lite pengar. Vårt avtal gör det lättare att rätta till snedsitsar och bygga en bra lönestruktur, säger han.

Enligt det centrala avtalet ska det göras individuella åtgärdsplaner för dem som får en låg eller ”ringa” löneökning. På CSN har man bestämt att det gäller dem som får 0 till 100 kronor. Men åtgärdsplaner ska också kunna göras i andra fall där det anses befogat, förklarar Arne Mellqvist.

– Det beror på löneläget på enheten. För dem som jobbar med IT kan 300 kronor vara ”ringa”, medan det på andra håll inte är det.

Nu startar löneförhandlingarna på de lokala enheterna. Arne Mellqvist menar att procentsatserna i myndighetsavtalet ska betraktas som en bottenplatta.

– Nu ska vi göra en bra lönerevision. Enligt avtalet ska lönerna möta behovet av rekrytering och av att behålla befintlig personal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA