Annons:

Nya krav på myndigheters arkivering

STATSFÖRVALTNING2024-08-20

När handlingar ska arkiveras måste statliga myndigheter göra en plan för överlämningen till Riksarkivet, enligt ett regeringsbeslut om ändringar i arkivförordningen. Myndigheterna ska också ta hänsyn till arkivaspekter vid upphandling av it-system.

Av:  Elina Lundberg

Regeringens beslut innebär att statliga myndigheter i god tid måste samråda med Riksarkivet inför en överlämning av arkiv. Myndigheterna måste också upprätta överlämningsplaner.

Ytterligare en förändring är att statliga myndigheter som upphandlar eller tar nya it-system i drift ska försäkra sig om att handlingar och uppgifter som ska arkiveras kan överföras till andra it-system. De måste också se till att inaktuella uppgifter kan gallras.

Målet med ändringarna i arkivförordningen är att underlätta arbetet för såväl Riksarkivet som de myndigheter som ska lämna över material för arkivering.

Ändringarna föreslogs av Arkivutredningen, som lämnade sitt betänkande i december 2019. Utredningen, som möttes av omfattande kritik från flera myndigheter, innehöll flera andra reformförslag som fortfarande bereds i Regeringskansliet.

Riksarkivet har även vid upprepade tillfällen efterlyst en bredare översyn av arkivlagen, men det är ett önskemål som regeringen ännu inte har tagit ställning till, enligt kulturdepartementet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Riksarkivet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA