Nya jobb för Postens kassapersonal

POSTEN2007-10-01

Nordea tar över ett 70-tal kontor och 350 anställda från Svensk Kassaservice nästa år. De som redan erbjudits avtalspension från Posten kan få ställa in sig på ytterligare arbetsår i ny regi.

Nästa år avvecklas Postens dotterbolag Svensk Kassaservice. I stället ska Post- och telestyrelsen upphandla betaltjänster runt om i landet. De anställda som då fyller 58 år eller är äldre har erbjudits avtalspension.

Samtidigt är det nu klart att Nordea övertar ungefär 70 kontor med utrustning från Svensk Kassaservice den 1 juli nästa år, till en summa av 100 miljoner kronor. Verksamhetsövergången omfattar cirka 350 anställda, som därmed blir bankpersonal. Vilka kontor som berörs är ännu inte klart, men Nordea prioriterar storstadsområdena, Mälardalen och Norrlandskusten.

– Generellt tycker vi att det är en bra lösning att man erbjuds nytt jobb. Det är mer positivt än en avveckling, säger Kjell Strömbäck, avdelningsordförande för ST inom Posten.

Samtidigt innebär affären att en del av de anställda som ställt in sig på avtalspension måste tänka om, påpekar han. Arbetslinjen gäller, och Posten vill hellre överlåta anställningar på de aktuella orterna än stå för förtida pensionslösningar.

Dessutom är det många anställda som når ordinarie pensionsålder inom kort. Om det därmed uppstår luckor på de blivande Nordeakontoren kan det i första hand bli aktuellt att ersätta vakanserna med övertalig kassaservicepersonal som finns på pendlingsavstånd. Alternativet är att Nordea nyanställer.

Nu väntar förhandlingar om hur övergången ska gå till. Kjell Strömbäck räknar med att de anställda på Svensk Kassaservice har många frågor, och att arbetsgivaren är lyhörd och flexibel när man pusslar ihop bemanningen.

– Vi hoppas att vi kan lösa individuella frågor på ett bra sätt, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA