Nya Försäkringskassan – nu är den igång

NYHET2005-01-18

Litet huvudkontor med gd och staber i Stockholm. 21 länskontor med 240 försäkringskontor ute i landet. En styrelse med fullt ansvar. Så är den nya myndigheten Försäkringskassan uppbyggd.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

De regionala försäkringskontoren ska koncentrera sig på att ge effektiv och kvalitetssäker service till allmänheten, säger särskilde utredaren Jan Rydh, som lett arbetet med att organisera Försäkringskassan. Verksamheten startade 1 januari.

Tidigare länsorganisationer har förts över i den nya myndigheten relativt oförändrade. All personal från de tidigare försäkringskassorna, Riksförsäkringsverket och Försäkringskassornas förbund, har erbjudits jobb i den nya myndigheten, som har cirka 16 000 anställda.

Ett omfattande omställnings- och kompetensutvecklingsarbete ska påbörjas. Inga uppsägningar är aktuella just nu.

Försäkringskassans ledning ska börja arbeta med en preciserad förändringsplan och ta ställning till personalbehovet på lite längre sikt. Generaldirektör Curt Malmborgs ambition är att i juni redovisa för regeringen vad som är möjligt att göra under 2005 och vad som måste ges mera tid.

Jan Rydh rekommenderar regeringen att inte ta ut några besparingar i Försäkringskassan. Han bedömer att rationaliseringsvinsterna efter 2007 kan motsvara 20 procent av dagens administrationskostnader. Hälften av detta är samordningsvinster.

Det blir stora förändringar på länskontoren med början i vår. Får inte Försäkringskassan utnyttja sin anslagskredit, finns det dock risk för framtida uppsägningar.

Först berörs den administrativa personalen – bland annat lönehandläggare och ekonomipersonal – och olika personalfunktioner. Dessa verksamheter ska troligen koncentreras till en eller två platser i landet.

De lokala internrevisorerna, som varit kopplade till kassastyrelserna, ska också bort, liksom delar av datapersonalen, som hittills funnits i så gott som varje län. Nu bildas en gemensam driftservice och Internetsupport på tre eller fyra platser i landet.

–Om arbetsuppgifterna ska centraliseras måste personalen få andra arbetsuppgifter inom Försäkringskassan, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan och personalföreträdare i Försäkringskassans styrelse.

ST motsätter sig inte klara rationaliseringsargument, men vill att frigjorda resurser i så fall tillförs försäkringen.

–Trots dåliga statsfinanser måste löftet att resurser ska överföras från den centrala administrationen till produktionen hållas, säger Siv Norlin.

Hon är kritisk till Jan Rydhs rationaliseringssiffror, som hon tycker är »tagna mellan tummen och pekfingret«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA