Nya arbetsgivarbasen vill satsa på hälsan
Gunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
Du har arbetat i myndighetsvärlden i 30 år. Vad tar du med dig av de erfarenheterna i din nya roll?
– Folk brukar fråga mig varför jag som företagsekonom jobbar i staten, och jag svarar att jag gillar affärsidén: att alla oavsett bakgrund ska få lika behandling. Jag tycker att engagemanget i arbetsgivarfrågor är viktigt och också roligt. Jag har även utvärderat arbetsgivarfrågor, och det ska bli intressant att se vad som hänt sedan dess. Min uppfattning är att vi är ganska bra, men vi måste nog bli ännu bättre för att klara konkurrensen om arbetskraften framgent.
Vad krävs för att locka yngre till arbete i staten?
– Jag tror att det handlar om trivsel, utvecklingsmöjligheter och inte minst tillit och mandat. En del myndigheter är väldigt bra på att erbjuda utvecklingsvägar, men vi behöver generellt lite mer go i utbildningssatsningar. Ungdomar är jätteambitiösa – det ser jag eftersom jag själv har fyra barn i arbetslivet.
Vilka andra frågor vill du prioritera?
– Friskvård ligger mig varmt om hjärtat. En del sjukskrivningar kan vara stressrelaterade, och det kan vi möta genom bättre arbete på myndigheterna. I avtals- och förhandlingsfrågor blir det väl de gamla frågorna som kommer upp, såsom sifferlösa avtal kontra andra typer av avtal. Men jag behöver sätta mig in i det innan jag uttalar mig.
Du är ordförande i regeringens expertråd för klimatanpassning. Kommer klimatfrågor upp på Arbetsgivarverkets bord?
– Det vore inte orimligt, och om jag kan vara kvar i rollen som ordförande är det en fråga som står på min dagordning. Men det är upp till departementet att bestämma om det.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.