Annons:

STs Susanna Holzer menar att det är tydligt på vilken ort de anställda har sin tjänst och att de som inte vill följa med därför bör sägas upp av arbetsgivaren när ESF-rådet flyttar huvudkontoret till Gävle.
Bild: Elis Hoffman
STs Susanna Holzer menar att det är tydligt på vilken ort de anställda har sin tjänst och att de som inte vill följa med därför bör sägas upp av arbetsgivaren när ESF-rådet flyttar huvudkontoret till Gävle.

Ny tvist om villkor vid flytt

OMLOKALISERING2018-02-13

Svenska ESF-rådet anser att de anställda på huvudkontoret i Stockholm har arbetsskyldighet i Gävle, dit kontoret ska omlokaliseras senare i år. Det håller ST inte med om, och nyligen avslutades förhandlingar i oenighet. Samtidigt har över en tredjedel av den berörda personalen redan slutat.

– Det är en otrolig arbetsbelastning för oss som inte sagt upp oss än, säger Susanna Holzer, styrelseledamot för ST inom Svenska ESF-rådet.

I augusti 2017 beslutade regeringen att omkring 60 tjänster på Svenska ESF-rådet i Stockholm ska omlokaliseras till Gävle senast 1 december 2018. ESF-rådet har 130 anställda på nio kontor runt om i landet.

I november kom en dom från Arbetsdomstolen, AD, som klargjorde att myndighetsanställda som inte har någon placeringsort angiven i sina anställningshandlingar är arbetsskyldiga på den nya orten. Arbetsdomstolen var dock tydlig med att domslutet bara är tillämpligt när hela myndigheter flyttar.

– Det var ett antiklimax eftersom det inte gett någon vägledning för de myndigheter som bara ska omlokalisera delar av sin verksamhet och som redan initialt har verksamheter på flera geografiska orter, som ESF-rådet, säger Susanna Holzer.

STs inställning är att de som berörs inte har arbetsskyldighet i Gävle och att de som inte vill flytta dit ska sägas upp. Det innebär att de får bättre villkor än om de måste säga upp sig själva.

– När vi anställdes så var det avtalat exakt var vi anställdes eftersom vi har flera kontor. Och eftersom vi har flera kontor har vi självfallet aktivt valt att jobba i just Stockholm, vilket också stått i jobbannonserna, säger Susanna Holzer.

Men arbetsgivaren driver linjen att de anställda har arbetsskyldighet i Gävle och att medarbetarna därför måste säga upp sig själva om de inte vill följa med.

– Vår inställning är att det föreligger en arbetsskyldighet, i enlighet med resonemangen i AD-domen och efter regeringens omlokaliseringsbeslut, säger Birgitta Nilsson, personalchef vid ESF-rådet.

Hon säger att det står att placeringsorten är i Stockholm »tills vidare« eller »för närvarande« i anställningshandlingarna.

– Och då tolkar vi det som att det gäller tills något annat gäller, exempelvis ett regeringsbeslut om omlokalisering.

I början av februari avslutades förhandlingen i oenighet.

Nu har ärendet överlämnats till STs jurister, som ska bedöma om förbundet ska göra en framställan till Arbetsgivarverket om tvisteförhandling.

Samtidigt dräneras verksamheten snabbt på personal. Hittills har ett tjugotal personer slutat, och ytterligare fem är på gång, enligt Susanna Holzer.

Hon är kritisk till arbetsgivarens hantering och bemötande.

– Hade man varit mer mån om verksamheten hade man försökt ha en mjukare ingång och få med fler erfarna medarbetare till Gävle, åtminstone under en tid.

Detta gäller vid uppsägning

  • Om arbetstagaren säger upp sig själv gäller den vanliga uppsägningstiden, ofta två månader. Det finns också risk för att man blir avstängd från a-kassan i 45 dagar utöver de normala 7 dagarnas karens.
  • Om arbetsgivaren säger upp den anställde blir uppsägningstiden längre – hur lång beror på anställningstid. Arbetstagaren har enbart 7 dagars karens i a-kassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA