Ny prefekt efter år av motsättningar

HÖGSKOLAN2011-06-13

Umeå universitet rekryterar ny ledning till juridiska institutionen. Bakgrunden är mångåriga motsättningar inom personalgruppen, vilket skadat den psykosociala arbetsmiljön.

Tillförordnade dekanen för Samhällsvetenskapliga fakulteten, Dieter Müller, har beslutat att rekrytera en ny prefekt till juridiska institutionen. Nuvarande prefekt, Lena Wennberg, återgår till tjänsten som lektor. Bakgrunden är långvariga motsättningar i personalgruppen.

– Det är inte så att vi kickar henne. Ingen skugga faller över Lena Wennberg. Hon har varit väldigt utsatt och har haft en svår situation, säger Dieter Müller.

Lena Wennberg bekräftar att det finns en överenskommelse om att avbryta hennes prefektförordnande i förtid.

Även den ställföreträdande prefekten lämnar sin nuvarande befattning.

Enligt STs sektionsordförande Eva-Lena Moser har situationen på institutionen länge varit allvarlig och arbetsmiljöproblemen svårlösliga.

Universitetet har låtit en extern konsult, Personalpartner, undersöka arbetsmiljön. 54 av de drygt 60 anställda har svarat på intervjufrågor.

De flesta svarande är överens om att man gemensamt strävar efter så hög kvalitet som möjligt. Men samtidigt hävdar de att institutionen aldrig haft gemensamma mål.

Flera beskriver en mobbningskultur. Ännu fler talar om en kultur präglad av normlöshet, skvaller och baktaleri. Några tycker att institutionens är en arbetsplats där man inte tillåts att vara duktig.

Många tror inte att det går att fortsätta med nuvarande prefekt. Det är också slutsatsen som de tre experterna från Personalpartner drar. De förordar att universitetet tillsätter en prefekt utifrån, en person som har chans att vinna allas förtroende.

Därför sker nu alltså en nyrekrytering. Dieter Müller har också slutit avtal med ett företag specialiserat på arbetsmiljöfrågor.

– Till dem kan alla anställda som vill vända sig för samtalsstöd.

Exakt vad som är fel med den psykosociala arbetsmiljön tycker Dieter Müller är svårt att redogöra för.

– Det finns en lång historia. Man har hamnat i konflikt med varandra från och till och inte alltid varit så snäll mot varandra som vi tycker att man borde vara, säger han.

Ytterst kan universitetet tvingas att lägga ned institutionen, argumenterar experterna. ”Idag dräneras institutionen på personal, energi och engagemang. Om ingen vändning sker kommer institutionen att riskera att lägga ner sig själv. Då kan det vara bättre att föregripa” skriver de i sin rapport.

Men det är något som Dieter Müller avvisar:

– Institutionen producerar bra forskning och bra studenter och har ett bra program för doktorander, säger han.

Med en ny prefekt på plats ser Dieter Müller framtiden an med tillförsikt.

– Nu tror jag inte att alla snart kommer att vara kompisar. Utan det handlar om att folk ska tycka att det är okej att gå till jobbet. Det är det primära målet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA