Ny modell för långtidssjukskrivna

SJUKREGLER2011-08-17

Försäkringskassan har tagit fram en ny modell för hur människors förmåga att ta ett arbete ska bedömas. Modellen ska nu testas skarpt på fyra försäkringskassekontor under hösten.

Under våren har ett antal experter arbetat med att ta fram ett bedömningsverktyg för långtidssjukskrivnas arbetsförmåga. I gruppen har ingått bland andra läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, psykologer, jurister och sjukförsäkringsutvecklare.

Verktyget bygger på en självrapport, som den försäkrade själv fyller i, befintliga medicinska underlag och en verifierande undersökning utförd av speciellt utbildade läkare. Vid oklara fall kan undersökningen kompletteras med stöd av sjukgymnast, arbetsterapeut eller psykolog. Utredningen ska leda till en totalbedömning av vilka medicinska förutsättningar som finns för den enskilde att utföra ett arbete.

Medicinska förutsättningar för arbete uttrycks i form av information gällande den försäkrades sjukdom och förmåga. Förmågan bedöms i åtta variabler i förhållande till fysisk, psykisk, sensorisk och psykomotorisk funktion. Beskrivningar av de krav som reguljär arbetsmarknad ställer har tagits fram för Försäkringskassans handläggare.

Under september till november ska den nya modellen testas vid Försäkringskassans kontor i Lycksele/Umeå, Uppsala, Malmö, och Göteborg/Hisingen. Minst tjugofem ärenden per kontor ska prövas enligt den nya modellen.

Enligt Försäkringskassans rapport till regeringen ska metoden ge Försäkringskassans handläggare ett verktyg för att tidsgränsen, att man efter 180 dagars sjukskrivning ska prövas mot hela arbetsmarknaden, en radikalt förändrad utredningsstrategi gentemot den sjukskrivne.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA