Ny ledighetslag kan försvåra för facket

LEDIGHET2011-04-07

Regeringen vill förenkla landets ledighetslagar. ST och TCO tycker att förslaget i sin helhet är bra, men har invändningar mot flera delar – som bland annat kan försvåra rekryteringen av fackligt förtroendevalda.

Regeringens syfte med förändringarna är att göra ledighetslagstiftningen enklare och mer överblickbar – och samtidigt minska företagens administrativa kostnader. Alla ledighetslagar utom semesterlagen berörs av förändringarna. Enligt förslaget kommer antalet lagar på området att minska från åtta till fem.

Både ST och TCO är positiva till förändringarna i sin helhet. Men i sina remissvar lyfter de fram flera delförslag som de avvisar. Bland annat föreslår regeringen att bara de personer som har varit anställda i sex månader har rätt till ledighet för facklig utbildning. ST och TCO anser att förslaget strider mot förtroendemannalagen – och kan försvåra rekryteringen av fackligt förtroendevalda. ”Möjligheten att få facklig utbildning i samband med en ny anställning är en viktig rekryteringsbas”, skriver TCO.

Regeringen föreslår också att arbetsgivaren inte längre ska ha någon informationsskyldighet gentemot facket när en ledighet inte förläggs enligt arbetstagarens önskemål. Konsekvensen blir att en arbetstagare som är missnöjd med arbetsgivarens beslut själv måste informera sitt fackförbund. Både ST och TCO avvisar också det förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA