Ny kampanj mot brott i arbetslivet

ARBETSLIV2024-09-11

Nio myndigheter har inlett en informationskampanj som riktar sig till personer som har blivit eller riskerar att bli utnyttjade på arbetsmarknaden. Syftet är att informera om vilka rättigheter den som arbetar i Sverige har.

De nio myndigheterna arbetar tillsammans på regeringens uppdrag för att motverka arbetslivskriminalitet. Förutom förebyggande arbete gör de gemensamma kontroller inom personalintensiva branscher.

”I kampanjen riktar vi oss direkt till utsatta arbetstagare och informerar om vilka rättigheter de har när de arbetar i Sverige. Det är viktigt att känna till sina rättigheter för att inte bli utnyttjad. Vi lyfter också fram vilka möjligheter till stöd som finns och exempel på organisationer och aktörer som kan ge stöd och hjälp”, berättar Nina Blomkvist, nationell samordnare på Skatteverkets brottsbekämpningsavdelning, i ett pressmeddelande.

I kampanjen har myndigheterna tagit fram annonser på engelska, polska, rumänska och ukrainska. Annonserna publiceras på Facebook och Youtube under september månad.

”Vi vill nå människor som riskerar att utsättas för eller har blivit utsatta för arbetslivskriminalitet. Förutom att människor utnyttjas eller skadas leder arbetslivskriminalitet till att seriösa företag konkurreras ut och att skattepengar går till personer och företag som inte har rätt till dem”, framhåller Nina Blomkvist.

De nio myndigheternas gemensamma arbete samordnas av Arbetsmiljöverket. De övriga myndigheterna i samarbetet är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA