Ny definition kan ge fler domar

MÄNNISKOHANDEL2013-09-04

En ny internationell definition av begreppet människohandel skulle kunna ge fler fällande domar, enligt en doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

Juristen Dominika Borg Jansson konstaterar i sin avhandling att det är sällsynt med fällande domar för människohandel i världen, trots omfattande brottslighet. I sin avhandling föreslår hon reformer som kan leda till ökad lagföring av brottet.

Den internationella definitionen av begreppet människohandel finns i Palermoprotokollet, som är utgångspunkten för ländernas nationella lagstiftning. I avhandlingen konstaterar Dominika Borg Jansson att människohandel inte bara drabbar enskilda människor, utan också påverkar själva strukturen i det demokratiska samhället genom att frånta individer deras integritet och människovärde.

”Jag föreslår bland annat att kravet på direkt uppsåt i förhållande till gärningsmannens eventuella syfte att exploatera offret tas bort. I dagsläget har de flesta inblandade i människohandelskedjan ekonomisk vinning som sitt främsta syfte, och anses därmed sakna direkt uppsåt till utnyttjandet. Detta leder oftast till att dessa personer endast kan dömas för medhjälp till människohandel”, skriver Dominika Borg Jansson i ett pressmeddelande.

En annan reform som föreslås i avhandlingen är att ta bort kravet på att gärningsmannen ska förmå offret att vidta en viss åtgärd, till exempel att prostituera sig, genom ett aktivt användande av otillbörliga medel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA