Ny arbetsmyndighet i EU närmare
EU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Närmast ska förslaget ska godkännas av ministerrådet och parlamentet.
Den nya myndigheten ska stödja medlemsländerna att genomföra EUs lagstiftning om arbetstagarnas rörlighet och samordningen av de sociala trygghetssystemen. Den ska också informera arbetstagare och arbetsgivare om arbetstagarnas rörlighet över gränserna. Överenskommelsen ska godkännas av medlemsländernas företrädare i rådet och av parlamentet, skriver rådet i ett pressmeddelande.
Den nya myndigheten kommer enligt pressmeddelandet att ha fyra huvudsakliga uppgifter:
- att göra det lättare för arbetstagare, arbetsgivare och nationella förvaltningar att få tillgång till information om rättigheter och skyldigheter vid gränsöverskridande rörlighet,
- att stödja samarbetet mellan medlemsländerna för att säkerställa efterlevnad av relevant EU-lagstiftning i gränsöverskridande situationer, bland annat genom att underlätta samordnade och gemensamma inspektioner,
- att stödja medlemsländernas samarbete när det gäller att bekämpa odeklarerat arbete,
- att stödja medlemsländernas myndigheter vid lösning av gränsöverskridande tvister.
TCO välkomnar beslutet om att inrätta en ny europeisk arbetsmyndighet.
”Den nya arbetsmyndigheten kommer att bidra till en bättre och mer rättvis fri rörlighet på den europeiska arbetsmarknaden, samtidigt som den respekterar den svenska partsmodellen”, kommenterar TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.
TCO betonar vikten av frivillighet när det gäller medling och inspektioner. Det är viktigt att arbetet bygger på samförstånd hos alla berörda parter, eftersom den svenska modellen förutsätter att parterna själva äger frågor kring vissa arbetsvillkor och att kollektivavtalen genomförs:
”TCO ser en möjlighet till ett nära samarbete mellan myndigheten och nationella myndigheter samt arbetsmarknadens parter, både på europeisk och nationell nivå, som kommer att gagna både företag och arbetstagare i Europa”, betonar Eva Nordmark.
När EUs arbetsmarknadsministrar i december röstade om förslaget så röstade Sverige nej. Det berodde på att en majoritet i EU-nämnden bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna är emot en ny europeisk arbetsmarknadsmyndighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.