Norska jurister agerar mot FRA-lagen
Norska jurister går in med formellt stöd till en anmälan mot Sverige och FRA-lagen i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Lagen medför att en stor del av Norges kommunikationer med omvärlden kan avlyssnas.
Det är den norska avdelningen av Internationella juristkommissionen, ICJ, som intervenerar och markerar stöd till den anmälan som svenska Centrum för rättvisa gjorde i somras.
Ordföranden Jon Wessel-Aas skriver i en debattartikel i Dagbladet att FRA-lagen gör norska medborgare rättslösa. Omkring 80 procent av landets telefon- och dataförbindelser passerar över Sverige och kan därmed fångas upp av FRA.
Kritikstormen i Sverige har lett till ändringar i lagförslaget som ska ge svenska medborgare ett visst integritetsskydd. Men de gäller inte människor i andra länder, till exempel Norge. Tvärtom har regeringen sagt att det är utländsk kommunikation som är målet för övervakningen.
Jon Wessel-Aas hänvisar också till utrikesminister Carl Bildt, som uttalat att ett syfte är att använda uppgifter från avlyssningen som handelsvara i det inofficiella utbytet av underrättelseinformation med andra länder. Norska medborgare riskerar därmed att deras kommunikation hamnar hos norska myndigheter. Dessa får då tillgång till uppgifter som de själva inte skulle kunna skaffa sig på laglig väg.
Norska IJC framhåller i sin skrivelse att avlyssningen även omöjliggör mediernas källskydd, vilket innebär en kränkning av yttrandefriheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.