Nordiska fack kräver facklig ledares avgång
De nordiska fackliga centralorganisationerna begär ett omedelbart möte i ledningen för Internationella fackliga samorganisationen, IFS. De nordiska facken vill tillfälligt stänga av organisationens generalsekreterare Luca Visentini sedan han förhörts av belgisk polis om misstänkt korruption med koppling till regimen i Qatar.
Den belgiska polisen stormade förra veckan flera EU-parlamentarikers hem i Bryssel för att söka bevis för en korruptionshärva, och även den globala fackliga organisationen IFS generalsekreterare Luca Visentini togs in för förhör. Tillslagen gjordes på grund av misstankar att regimen i Qatar mutat EU-parlamentariker för att de ska gynna landets intressen. En av de gripna var den grekiska socialdemokraten Eva Kaili. Hon röstades i dag bort från posten som en av 14 vice talmän i EU-parlamentet, rapporterar Dagens Nyheter.
Luca Visentini, som i november valdes till generalsekreterare i IFS, släpptes i söndags efter förhör. I ett pressmeddelande på Världsfackets hemsida förklarar han sig oskyldig. Han framhåller även tidigare uttalanden om att situationen för arbetares rättigheter och mänskliga rättigheter fortfarande inte är tillfredsställande i Qatar.
Det räcker inte, anser de fackliga centralorganisationerna i Nordens fackliga samorganisation, NFS. Korruptionsskandalen skadar förtroendet för den internationella fackliga rörelsen, enligt NFS, som nu begär att styrelsen i IFS omedelbart kallas in. Mötet bör besluta att suspendera Luca Visentini medan den rättsliga utredningen pågår och välja en ny, tillfällig generalsekreterare.
Visserligen ska alla anses oskyldiga tills motsatsen bevisats, skriver NFS, men enbart en association till den pågående korruptionsskandalen är oacceptabel och skadlig. NFS uttrycker också kritik om otydlighet, bristande kommunikation och brist på agerande i Världsfackets ledning.
IFS påpekar i ett pressmeddelande att själva organisationen inte är misstänkt eller under utredning. Vi har arbetat länge för arbetsmarknadsreformer i Qatar, och det behövs ett fortsatt tryck för att de nya lagarna ska efterlevas, skriver organisationen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.