Nej till motion om lika semester

ST2007-11-07

STs förbundsstyrelse tror inte att Arbetsgivarverket skulle gå med på längre semester för yngre anställda. Det skriver styrelsen i ett svar på en motion.

ST-medlemmen Andreas Olsson på Ams hade lämnat in en motion med kravet att förbundet ska verka för att alla får lika lång semester. I dag har den som är under 30 år 28 dagars semester, 30-39-åringar har 31 dagar och de som är 40 eller äldre har 35 dagar.

Andreas Olsson skriver i sin motion att det saknas motiv för den skillnaden. Yngre människor har ofta små barn och kan behöva minst lika många semesterdagar som en 40-åring, anser han.

Men förbundsstyrelsen tror att det vore utsiktslöst att driva frågan för närvarande.

Arbetsgivarverket vill tvärtom minska antalet semesterdagar och har tagit upp frågan i flera avtalsrörelser. Styrelsen påpekar också att en förlängning av semestern för yngre kostar mycket i tillgängligt löneutrymme.

– Jag förstår att det realpolitiskt sett är svårt att ändra avtalet, men jag tycker att det bryter mot principen om solidaritet, kommenterar Andreas Olsson. Jag är själv 26 år och har nyanställda lite äldre kollegor som har längre semester än jag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA