Nej till lönelyft trots Jämoanmälan

NYHET2003-07-28

Parterna kunde inte enas i de lokala förhandlingarna vid Högskolan i Gävle. De gällde en kvinnlig administratör med betydligt lägre lön än en manlig kollega.

Facket överväger nu att gå vidare till centrala förhandlingar.
Statstjänstemannen har tidigare berättat (nr 3/03) om examenshandläggaren Annika Thunström vid Högskolan i Gävle, som fått fackligt stöd för att få upp sin lön.

Hon hade 3 000 kronor mindre i månaden än sin manlige kollega.
Facket anmälde fallet till Jämställdhetsombudsmannen, och lokala förhandlingar har förts under våren. Men förhandlingarna avslutades i oenighet.

Den senaste lönerevisionen gav visserligen kvinnan 550 kronor mer än mannen, men det är oklart om höjningen är en del i högskolans jämställdhetsplan – enligt jämställdhetslagen har arbetsgivaren tre år på sig att rätta till osakliga löneskillnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA