Nedskärningsförslag vann i utskottet

STATSBUDGETEN2010-11-16

Konstitutionsutskottet föreslår att Regeringskansliets anslag minskar med 670 miljoner kronor nästa år. Sverigedemokraterna lutar åt att fälla regeringens förslag i kammaren. STs ordförande på Regeringskansliet dömer ut förslaget som helt orealistiskt.

Beslutet i riksdagens konstitutionsutskott beslut gällde formellt ett yttrande till finansutskottet. Det togs med hjälp av ordförandens, Peter Erikssons (MP), utslagsröst sedan Sverigedemokraternas ledamot lagt ned sin röst.

Reglerna för statsbudgeten är konstruerade så att det ska vara svårt för oppositionen att ändra regeringens förslag. Men de hindren gäller bara när oppositionen vill öka utgifterna, inte när den vill minska dem. Därför kan regeringen komma att förlora omröstningen om Utgiftsområde 1, där kostnaderna för regeringens kansli ingår.

Det är finansutskottet som levererar ett samlat förslag om statens utgifter nästa år, indelade i 27 utgiftsområden. Och eftersom finansutskottet har en borgerlig ordförande med utslagsröst blir det troligen regeringens förslag som läggs fram som huvudförslag inför riksdagens beslut 8 december.

– Då blir det en ”megakläm” för alla utgiftsområden, och det osannolikt att oppositionen kan enas om budgeten i sin helhet, säger Thomas Larue, föredragande i KU.

Intakta resurser för Regeringskansliet så långt, alltså. Men därefter följer en rad betänkanden från fackutskotten om fördelningen av pengar inom ramen för respektive utgiftsområde. Och när riksdagen beslutar om det område där Regeringskansliet ingår kan den inte utöka ramen, men väl minska den.

Ordningen för den omröstningen lär bli att Sverigedemokraternas förslag först röstas bort. Det innehåller, förutom sänkta anslag till Regeringskansliet, ändrade anslag till länsstyrelserna och de politiska partierna.

Det normala är att ett parti som fått sitt förslag nedröstat lägger ned sina röster i slutvoteringen, och då vinner regeringens förslag. Men SDs ordförande Jimmie Åkesson har enligt TT sagt att besparingen är viktig och att man ”vill visa att det inte är så lätt att regera i minoritet”.

Enligt finansminister Anders Borg skulle en neddragning med 670 miljoner kronor innebära att ett tusental anställda måste sägas upp. Per Hellman, ordförande för ST-avdelningen i Regeringskansliet, har ingen annan kalkyl som motsäger det. Och förslaget är totalt orealistiskt och populistiskt, anser han.

– Självklart kan vi effektivisera, men neddragningar i den storleksordningen kan man inte göra under ett år. Medarbetarna har uppsägningstider som man måste ta hänsyn till.

Oroliga medlemmar har redan hört av sig, säger han.

– Folk är oroliga för att mista jobbet, men också för att vi kommer att bli så underbemannade att vi inte kan leverera bra produkter till politikerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA