Nedskärningar en orsak till STs medlemstapp
Förra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar i ST med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ST värvade 10 264 medlemmar förra året, enligt förbundets senaste medlemsstatistik.
– Så många har vi aldrig varit i närheten av att värva förut. Det känns superkul, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Av de 10 264 värvade medlemmarna var 2 796 studerandemedlemmar och 7 468 yrkesverksamma. Det är visserligen 292 fler inträdda yrkesverksamma än under 2018 men sammantaget tappade ST ändå 629 yrkesverksamma medlemmar under förra året.
Sammanlagt 11 026 medlemmar gick ur ST under förra året. Av dem var 7 086 yrkesverksamma.
– Det beror på det historiskt stora varslet inom Arbetsförmedlingen. Men också på nedskärningar inom Migrationsverket och på några andra ställen, säger Britta Lejon.
Hon nämner exempelvis att ett hundratal medlemmar inom Teracom har lämnat för Unionen som en följd av att det är Unionen som sitter på kollektivavtalet för det området. Omlokalisering av myndigheter har dock inte påverkat STs medlemssiffror nämnvärt under 2019, enligt Britta Lejon.
ST satte förra året av 30 miljoner kronor som budget för en värvnings- och synlighetskampanj. En del av kampanjen var den husbilsturné med arbetsplatsbesök på orter runt om i landet som genomfördes under hösten. Exakt hur många som värvades på grund av den går dock inte att säga, påpekar Britta Lejon.
– Men vi kan ju se att inträdena har ökat mycket under hösten samtidigt som den har ägt rum, säger hon.
Värvningsbudgeten för i år innehåller inte några 30 miljoner kronor, men när det gäller medlemsutvecklingen tror Britta Lejon att det kan vara en fördel att 2020 är ett avtalsår.
– Det är våra medlemmars viktigaste fråga och avtalsrörelsen brukar öka den fackliga medvetenheten. Därför brukar vi se ett inflöde av medlemmar under den perioden.
Som en del i det fortsatta värvningsarbetet kommer ST fokusera på att följa upp varför medlemmar faktiskt lämnar förbundet, enligt Britta Lejon. En ny rutin för uppsägning av medlemskapet, där medlemmen måste ringa in till ST för ett avslut, gör att man kan ställa frågan direkt till den personen.
– Förut har vi försökt att följa upp genom att fråga efter orsaken skriftligt, men genom att folk ringer in så tror vi att man kan man få lite mer information om varför de lämnar, säger Britta Lejon.
Annars kan man tänka att om det blir krångligare att lämna så blir det fler som väljer att stanna kvar?
– Nej, man ska absolut känna att man kan lämna oss och få ett trevligt avslut. Vi vill ju att de som lämnar staten och sedan kanske kommer tillbaka ska välja att bli medlemmar i ST igen. Vi vill inte göra livet svårt för våra medlemmar, säger Britta Lejon.
Totalt hade ST 95 125 aktiva medlemmar vid årsskiftet, av dem var 65 616 yrkesverksamma. Resten var pensionärer och studerandemedlemmar. Av de medlemmar som gick i pension valde 1 098 att stanna kvar som pensionärsmedlemmar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Jag vill hitta ett bättre fack, (har tre på jobbet) men alla är lika veka mot ag så det spelar ingen roll, är med i facket endast för lånförmånen, det är rätt tragiskt egentligen.